Новости

#
Зелени Србије по трећи пут предали декларацију „За Србију без ГМО“ Народној скупштини РС

2015-11-04

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић предао је у процедуру декларацију Зелених Србије „За Србију без ГМО“. Ово је трећи пут да Зелени Србије покушавају да ставе на дневни ред ову декларацију, пошто су претходна два пута посланици већине одбијали да о њој расправљају.

Декларацију „За Србију без ГМО“ Зелених Србије подржало је преко 35,000 грађана својим потписима 2011. године. У оквиру акције која је спроведена, 122 општине у Србији усвојиле су декларацију за општине и градове без ГМО, па чуди одлука Народних посланика и посланица да се о њој ни не расправља на националном нивоу. Декларације овог типа усвојене су широм Европе, чиме су се општине, региони и државе ставиле у ред земаља чија пољопривредна производња ставља нагласак на квалитет и безбедност. „Прво предизборно обећање Зелених Србије и 2012. и 2014. било је да ћемо учинити све да се ова декларација усвоји, и зато сам сматрао да је моја обавеза да је предам по трећи пут“, истакао је народни посланик Иван Карић.

Декларацијом „За Србију без ГМО“ тражи се, осим забране, и „очување слободе избора начина исхране и давање потпуне предности традиционалној контролисаној, органској и класичној производњи“. Њено спровођење значи и обуку и образовање пољопривредника и улагање у развој органске и одрживе пољопривредне производње.