Новости

#
Реаговање на вест о изрицању новчане казне Ивану Карићу

2015-10-12

Поводом вести која се појавила данас у медијима да је скупштински Одбор за административно-бужетска и мандатно-имунитетска питања казнио данас посланика Зелених Србије Ивана Карића због изречене опомене на прошлој седници републичког парламента., Зелени Србије желе да истакну следеће:

На делу су двострука правила парламентарног рада, једна за опозицију а друга за посланике владајућих странака. Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић на поменутој седници изражавао је став према новом Закону о националним парковима који је био на дневном реду и кажњен је због изражавања тог става. По Пословнику Скупштине, посланици имају право да траже повлачење предлога закона све док траје расправа о том предлогу. Зелени су тражили повлачење Предлога закона о националним парковима јер је он суштински лош и иде у корист приватних инвеститора, који су и до сада уништавали природна богатства због лоше законске регулативе.

Политичка странка Зелени Србије сматра да су услови у којима раде Народни посланици и посланице Србије за демократску државу неприхватљиви. Кључни закони се доносе по хитном поступку без јавне расправе, чиме се онемогућава посланицима да се припреме за конструктиван рад и предлоге и амандмане, што је сврха парламентарног рада. Посланици током седнице трпе личне увреде и притиске, износе се неистините тврдње које најчешће немају везе са темом заседања а онда им се не дозвољава да се одбране.

Сведоци смо сталног кршења пословника а овако оштре казне дају се само посланицима опозиције на осетљвим темама. Не можемо а да се не запитамо да ли постоје центри моћи који су јачи и од врховног законодавног тела и центра демократије сваке демократске државе.