Новости

#
Јавна расправа о никлу у Народној скупштини

2013-06-05

На предлог председника Зелених Србије и народног посланика Ивана Карића скупштински Одбор за заштиту животне средине одобрио је јавно слушање на тему експлоатације и истраживања никла у Србији. Идеја Зелених Србије је да академици и професори, представници Владе РС и локалне самоуправе, цивилног друштва, али и заинтересовани грађани/ке размене аргументе и дају одговор на питање да ли су Србији потребни истраживање и експлоатација никла.

Демократска држава себи не сме да дозволи да о животној средини у име грађана одлучује доказано нееколошко министарство и нееколошка влада. За та питања је потребна широка и стручна јавна расправа. Чињеница је да Србија није испунила већину европских стандарда из области заштите животне средине. Из тог разлога, она је све више погодно тло за примену прљаве технологије које се у Европској унији не употребљава, пре свега због строгог законодавства и високог нивоа еколошке свести. Питање је коме одговара да се ова област не уреди?

Када причамо о никлу, причамо о вољи преко 300.000 становника од којих се највећи део бави пољопривредом и туризмом. Они ће остати без средстава за живот ако се земљиште или извори минералне воде деградирају. Наглашавамо да рачуница о користима и штети оваквог пројекта мора поред економског капитала да садржи и еколошки капитал животне средине и здравствени капитал грађана. Треба сви да се запитамо шта остављамо нашој деци? Трошење ограничених ресурса значи мање капитала будућим генерацијама, које ће имати сигурнији и бољи начин да их искористе.

Из свих ових разлога је народни посланик Иван Карић тражио јавну расправу. Позивамо да се сви заинтересовани за учешће на јавном слушању које ће се одржати у другој половини јануара пријаве и на тај начин искажу своје ставове о истраживању и експлоатацији никла у Србији.