СЕДНИЦОМ СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА ДОМИНИРАЛЕ ЗЕЛЕНЕ ТЕМЕ УСВОЈЕНА ДЕКЛАРАЦИЈА О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Време: март 2017.
Место: Шабац

На XII седници Скупштина града Шапца усвојила је, на иницијативу Зеленог одборника, др Дејана Павловића, председника Градског одбора Зелених Србије, Декларацију о органској производњи као темељни документ о овој области.

Органска пољопривредна производња је један од најбољих начина да се снажно старамо о заштити животне средине, заштити и унапређењу коришћења пољопривредног земљишта, здравственој заштити становништва, ревитализацији и развоју сеоског подручја, повећању прихода од пољопривреде и стварању бране за гајење генетички модификованих усева.

Зелени Шапца су својим суграђанима обећали формирање органске пијаце и она ће бити отворена у пролеће 2017. године. После усвајања Декларације о органској производњи и измене градске Одлуке о одржавању пијаца омогућено је да у оквиру градске Тржнице свим сертификованим органским произвођачима, без обзира одакле долазе, на располагању буду јасно издвојене тезге за органске производе и то без плаћања годишње закупнине и дневне пијачарине. Сматрамо да је ово добар подстицај за локалне произвођаче да се одлуче за органску производњу пошто ће их већ чекати формирано тржиште. Следећи корак ће бити издвајање субвенција из градског буџета за трошкове сертификације и набавке семенског материјала. А због здравља наших суграђана даљи напори ће бити усмерени ка успостављању провере садржаја хемијских супстанци у свим конвенционално узгојеним пољопривредним производима који улазе у простор зелених пијаца у Шапцу како би смо подстакли коришћење препоручених количина заштитних хемијских средстава и поштовање периода каренце.

” О органској производњи као начину пољопривредне производње пре неколико деценија нисмо ни причали. Било је бесмислено о томе причати јер друге хране није ни било. Храна се производила на еколошки чистом и здравом земљишту, у здравом окружењу и без употребе хемијских средстава што управо и јесте дефиниција органске производње. Данас имамо невероватан број различитих прехрамбених производа добијен употребом огромних количина најразличитијих хемијских супстанци које углавном загађују животну средину и оштећују наше здравље. Ми смо данас у дилеми да ли је храна произведена тако да нас убија или да нас нахрани. Морамо се отргнути од онога што нам се припрема у хемијским лабораторијама и вратити се ономе што за нас ствара природа.

Органска производња је јасан пољопривредно-прехрамбени концепт чије су предности јасно видљиве у производњи здраве хране, заштити животне средине и здравља људи, ревитализацији и развоју села, повећању прихода од пољопривреде и стварању бране за гајење генетички модификованих усева. Желим да снажно наметнем зелену идеју да органска производња буде државни пројекат и да остварење те идеје треба да буде стратешки циљ. Конвенционална пољопривредна производња са употребом огромних количина различитих хемијских средстава и вештачких минералних ђубрива доноси на наше трпезе загађену храну и истовремено загађује и земљиште, воду и ваздух и доноси повећање материјалних трошкова потребних да би смо очували наше здравље и чисту животну средину. Стога је јасно да последичне користи од заштите здравља људи и очувања животне средине које доноси органска производња потпуно анулирају нешто већу цену органских производа и шаљу недвосмислену поруку да на свим нивоима друштва, а посебно на државном, треба подстицати развој органске производње. Србија још увек, у односу на најразвијеније државе, незагађена земља и лако може да изврши преорјентацију пољопривредне производње.

Декларација о органској производњи поставља пред нас јасан путоказ и оквир којим треба да се крећемо. Здравље појединца и заједнице се не може раздвојити од здравља екосистема и штитећи екосистем ми штитимо наше животе и опстанак. Наши суграђани, њих 98% у анкети коју су Зелени Шапца спровели, су забринути због ширења технологије генетичког инжењеринга и увођења живих ГМО и производа од ГМО у нашу животну средину. Употреба ГМО нас широким аутопутем води у губљење прехрамбене независности. Ако дозволимо да дођемо у ситуацију да семе које треба да посејемо на нашим њивама морамо да купимо од страних мултинационалних компанија онда смо само на корак од потпуног поробљавања. Шта ћемо урадити оног тренутка када то семе не будемо могли да платимо или када нам та мултинационална компанија саопшти да за нас нема семена? Зато морамо бити одлучни да сачувамо биљне и животињске врсте које су основа наше здраве пољопривреде и исхране, да сачувамо слободу избора семена и врста које гајимо и заштитимо наше пољопривреднике од произвођача и трговаца ђубривом, пестицидима, адитивима, лековима за животиње и осталим хемијским супстанцама. Све ово предвиђа Декларација о органској прозводњи коју сам предложио. Локална самоуправа је најближа решавању проблема животне средине и проблема својих суграђана и ја сматрам да је ова Скупштина право место да једногласно усвојимо ову Декларацију и тако покажемо да се смо договорни пред грађанима који су нам дали мандат да доносимо одлуке.” – истакао је др Дејан Павловић.

Усвојен је и План детаљне регулације Сава парка којим ће доминирати зеленило и зелене идеје, а који представља стратешки документ за излазак града на реку, решавање проблема подземних и надземних вода, уређење савског приобаља и развој туристичке понуде града Шапца. Идеја Сава парка је развијена пре непуне две године после инсистирања Зелених Шапца да град мора радити на повећању зелених површина са садашњих недопустивих 1,34 m2 по глави становника. Усвојена је и Одлуке о давању Постројења за прераду отпадних вода на коришћење и управљање ЈКП “Водовод” Шабац чиме је на Светски дан вода још једном потенцирана потреба за очувањем животне средине по чему је Шабац испред и главног града Србије као што је то данас истакнуто у саопштењу Зелених Србије: “Србија је далеко иза Европе, што потврђује чињеница да је Београд једини главни град у Европи који отпадне воде испушта у Саву и Дунав, без претходног третирања.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)