Уједињени зелени фронт за подршку узгајању и ситних животиња

Уједињени зелени фронт (Зелени Србије и Зелена еколошка партија – Зелени) упутиће иницијативу Министарству пољопривреде и заштите животне средине да у систем подршке пољопривредним узгајивачима и руралном развоју путем подстицаја и субвенција уведе и узгајање коња и ситних домаћих животиња: кунића, живине: патке, ћурке и кокошке (осим родитељских), голубова, паунова, паса и мачака.

У Србији постоји велики број узгајивача који улажу сопствена средства за узгајање ситних животиња (голубова, паса, кунића), а који за сада немају подршку од државе. С обзиром на стање у српској пољопривреди, на позитивне кораке које је надлежно министарство већ учинило, предлажемо да се прошири подршка државе и на поменуте узгајиваче. Оваква врста подстицаја не би била велико оптерећење за државу Србију, али би и те како подстакла младе људе да се одваже и закораче у ову врсту агробизниса.

У тренутку када је свако радно место важно, али и када тражимо начин да запослимо што више младих људи, Зелени у Србији сматрају да би проширивањем подстицаја на коње и ситне домаће животиње отворили једну зелену економску нишу и на тај начин одређеном броју људи осигурали егзистенцију и помогли да унапреде бизнис.

Зелени фронт зна и одлучно поздравља уредбу која је на снази и која прописује обим средстава, врсте и максимални износи по врсти подстицаја за генетско унапређење квалитетних приплодних млечних крава, квалитетних приплодних, товних крава, квалитетних приплодних оваца и коза, квалитетних приплодних крмача, родитељских кокошака тешког типа, родитељских кокошака лаког типа, родитељских ћурки, квалитетних приплодних матица рибе шарана и квалитетних приплодних матица рибе пастрмке; тов јунади, тов јагњади, тoв jaрaди и тов свиња; краве дојиље; кошнице пчела и производњу конзумне рибе.

Уједиљени зелени фронт (Зелена еколошка партија – Зелени и Зелени Србије) предлаже да Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2017. години држава обухвати и ситне животиње као што су неке врсте живине, голубови, коњи, кунићи, пси и мачке, у циљу очувања наведених врста и унапређења њиховог узгајања.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)