Састанак са зеленом странком Зелените из Бугарске у Пироту

Време: фебруар 2017
Место: Пирот

Зелени Србије су се у четвртак, 9. фебруара, у Пироту, састали са представницима бугарске зелене странке Зелените. Бугарску  странку представљали су Зарица Георгијева (председница), Борислав Сандов (копредседавајући Балканске мреже у оквиру Европске зелене партије) и Петко Ковачев (копредседавајући), док су Зелени Србије били у саставу Иван Карић (председник и народни посланик), Славко Глибетић (потпредседник), Данијел Лилић (представник локалног одбора) и Виолета Максимовић (координаторка за међународну сарадњу). Са бугарским зеленима, у посети је био и господин Ангел Жиланов, председник општине Горња Малина, која припада софијској области и која је иначе прва еколошка општина у Бугарској, са бројним реализованим “зеленим” пројектима.

Овај сусрет искоришћен је и за пријем две делегације и разговор са градоначелником Пирота, господином Владаном Васићем, који је у разговору са господином Жилановим разменио искуства о пројектима који се реализују у Пироту у области екологије, заштите животне средине, енергетске ефикасности, коришћења обновљивих извора енергије, зелене економије, рециклажне индустрије, управљања отпадом, итд. Размотрене су и могућности заједничког учешћа у пројектима прекограничне сарадње и коришћења расположивих фондова који се издвајају за те пројекте.

Такође, закључено је да би будућа сарадња могла да обухвати и пројекте који се односе на унапређење сарадње у области туризма, културе, спорта, трговине, итд. имајући у виду велики број бугарских туриста који већ увелико посећују овај део Србије.

На крају, не мање важно, договорена је и заједничка иницијатива и акција у вези са најновијим радовима на ископавању руде злата у месту Тран, у Бугарској, у близини српско-бугарске границе, у циљу спречавања потенцијалне еколошке катарстрофе. Бугарска страна је с тим у вези већ предузела одређене кораке, док би питање ископавања руде и негативни утицај на природна богатства и ресурсе у долини реке Јерме и Нишаве, на становништво, културно-историјске и остале објекте и садржаје требало да буде предмет посланичког питања у српском парламенту или јавног саслушања надлежних власти у Србији.

У наставку разговора двеју странака – Зелених Србије и Зелените, разговарано је на који начин може да се унапреди сарадња, који пројекти би евентуално могли да се реализују, итд. Прво наредно виђење заказано је за средину марта месеца, непосредно пре парламентарних избора у Бугарској, када ће Зелени Србије посетити Зелените и пружити им неопходну подршку у изборној трци за посланичка места у бугарском парламенту.

 

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)