Вожњом бицикла до чистијих градова и бољег здравља

Данас се обележава међународни „Дан зимске вожње бициклом на посао“ (Winter Bike To Work Day) који повезује градове широм света чији су се становници обавезали возити бицикл на посао, у школу, на факултет… Зелени Србије истичу да вожња бицикла има велики социјални, економски и еколошки значај. Пре свега под тим подразумевамо позитиван утицај на здравље људи и одржавање кондиције, уживање у природи, а представља јефтинији, еколошки и често бржи начин превоза, са „0%“ емисије штетних гасова.

Због саобраћајних гужви и проблема са недостатком паркинг простора који све више грађанима одузима зелене површине, државе се окрећу изградњи бициклистичке инфраструктуре, због чега превоз бициклом има значајан удео у свакодневном превозу. Зелени Србије сматрају да Србија, и пре свега град Београд, имају велике могућности, али и огромну потребу за уважавање потреба бициклиста и промоцију бициклизма.

Такође, Зелени Србије желе да упозоре да од укупне количине загађујућих материја које се налазе у ваздуху у урбаним срединама, чак 70% потиче од издувних гасова моторних возила. Због тога истичемо значај овог зеленог транспорта као еколошког превозног средства које доприноси здравијем начину живота, не загађује ваздух и помаже у борби против климатских промена.

Велики број градова увидео је предности бициклистичког саобраћаја за градска путовања. У Холандији се око 27% укупног превоза на годишњем нивоу обави бициклом, од чега се 25% оствари за време одласка на посао. У Данској се око 18% саобраћаја остварује бициклом, док је број бициклиста сваке године све већи. За њима следе Немачка, Шведска, Норвешка Финска и Јапан, а потом Швајцарска у којој се 5% превоза оствари бициклом, а преко 10% становништва користи бицикл као превозно средство до посла.

Зелени Србије опомињу да у Београду мали проценат грађана (око 1%) користи бицикл као превозно средство, а наш Град се свакодневно суочава са проблемима саобраћајних гужви, безбедности, буке, загађења ваздуха, нарушеног здравља грађана и последицама климатских промена. Зелени похваљују досадашње активности којима су адаптиране постојеће бициклистичке стазе и изграђена нова инфраструктура у Београду. Због тога апелујемо на локалне и регионалне власти да наставе са таквим активностима и да обезбеде потпуно интегрисање бициклистичког саобраћаја, као и његово дугорочно присуство у изради планова одрживог развоја саобраћаја градова.

Значајан број свакодневних путовања као што је одлазак на посао, у куповину или у школу могу се обавити бициклом и због тога Зелени Србије позивају грађане да користе овај зелени превоз, јер ћемо на тај начин допринети побољшању квалитета живота у градовима и смањити загађење животне средине, повећати безбедност у саобраћају и унапредити зелене и јавне површине.

bike-to-work1

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)