ОСНОВАН УЈЕДИЊЕНИ ЗЕЛЕНИ ФРОНТ

Време: октобар 2016.
Место: Београд

Зелени настављају са остваривањем циљева и јачањем зелене, еколошке политике у Србији. Председници Зелених Србије и Зелене еколошке партије – Зелени потписали су у Београду декларацију (споразум) о Уједињеном зеленом фронту. Споразум представља најзначајнији зелени политички документ и основу деловања свих зелених опција у Србији.

Декларацију су потписали народни посланик и председник Зелених Србије, Иван Карић и Дејан Булатовић, председник Зелене еколошке партије – Зелени. Потписивањем декларације Зелени су доказали да настављају свој пут на којем ће се зелени и еколошки актери објединити у велики „Уједињени зелени фронт“ Србије.

Председник Зелене еколошке партије је изјавио да Зелени у Србији имају сан да освоје 8, 9, 10 и више процената гласова као што имају зелене колеге у Немачкој, а то се може остварити само уколико се Зелени у Србији уједине.

Председник Зелених Србије је навео да Зелени могу само заједничким снагама и напором остварити своје циљеве. Он је истакао да је приоритет Зелених да кроз зелену политику ојачају преображај Србије и убрзају њен пут ка ЕУ. Србија мора да буде еколошки одговорна држава која ће кроз зелену и кружну економију створити услове за отварање зелених радних места водити борбу против незапослености и сиромаштва, уз заштиту животне средине и укључености сваког појединца у друштво и у процесе доношења планова и програма који се тичу животне средине.

Чланице и појединци „Зеленог фронта“ остварују међусобну сарадњу и комуникацију, размењују мишљења и искуства, планирају и изводе политичке и друге акције и активности. Окупљени око њега заједно ће дефинисати и промовисати јавне политике, програмски деловати у јавности са грађанима кроз скупштине локалних заједница, али и кроз Народну скупштину Републике Србије.

Оснивачи Зеленог фронта своје циљеве базирају на очувању и заштити природе, животне средине и превенцији и здрављу грађана Србије, ублажавању и прилагођавању климатским променама, Србији без ГМО, зеленој и кружној економији као шанси за отварање радних места. Зелени сматрају да еколошки преображај Србију води ка потпуној органској пољопривреди, енергетској трансформацији заснованој на енергетској ефикасности, употреби обновљивих извора енергије, смањењу енергетског сиромаштва и расипања енергије, као и дезинвестирању у фосилна горива. Морамо водити бригу о квалитету вода, хране, шума и земљишта.

Сваки појединац има слободу у избору и тражењу среће. Зелени виде Србију у Европској Унији, у условима остварене демократије и владавине права и пре свега гарантованом слободом рада, образовања, кретања и настањивања без ограничења, политичкој, административној и финансијској децентрализацији и јачању административних капацитета на локалном нивоу ради обезбеђења пуне заштите животне средине, омогућавању формулације и креирања зелене политике као врсте јавне политике учешћем различитих релевантних актера, како на националном, тако и на регионалном и међународном нивоу.

Окупљени око Уједињеног зеленог фронта позивају све експерте, појединце, удружења, невладине организације, новинаре, покрете, странке, да се придруже највећој зеленој политичкој организацији у Србији!Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)