Дијалог „Зелени манифест 2020“

01Виолета Ристић, општински одбор Зелених Србије Петровац на Млави

У одбору Зелених Србије у Петровцу на Млави је велико интересовање за легализацију производње медицинског канабиса и производа од њега, конкретно уља, због његовог благотворног дејства у терапији малигних обољења; затим званично увођење традиционалних метода медицине у здравство са природним (не фармацеутским) методама лечења.

Предлажемо и увођење новог изборног или обавезног предмета у основно, средње и високо образовање у вези разних врста зрачења и радиоестезије (највећи наши научници су предавали на факултетима и користили у својим истраживањима (Тесла, Миланковић, Богдан Ђорић…)

Као приоритет истичемо контролисање водовода за све становнике, развој органске производње без ГМО, примена зелене економије и зелена радна места; адекватно управљање отпадом уз награде најбољим домаћинствима (оператери откупљују правилно сепарисан отпад, а не да домаћинства плаћају одношење комуналним предузећима), где нема изградња канализационих система и изградња система за пречишћавање отпадних вода; израда пројектне документације за пројекте којима би се конкурисало за бесповратна средства ЕУ.

 

02Вера Рукавина, општински одбор Зелених Србије у Беочину

Већ дужи низ година бавим се Системом квалитета. Мењају се захтеви Система квалитета ИСО 14001 у циљу поједностављења евиденције  које се тичу управљања отпадом, идентификацијом аспектима животне средине и др.

Захтев да се документација (на пример извештавање у вези отпада) пребацује у електронску форму је одличан, увођење софтвера за управљање базом података још бољи. Предлажем да Завод за статистику израђује базе података којима би све државне институције имале приступ. SQL база податак,а плус добар IT стручњак – и решен проблем сече дрвећа у сврху штампања извештаја установама које се баве заштитом животне средине.

Неопходно је решавати проблем амброзија и алергија, присуство крпеља из високе траве, који могу да проузрокују Лајмску болест… Треба препознати проблеме из заштите животне средине и да свако ради оно за шта је стручан.

Здравствена заштита

Мислим да не треба да се очекује од Удружења инвалида да доставе спискове особа са инвалидитетом.  Довољно је да се запосли пар IT стручњака који ће управљати базом података као што је База здравствених Е-картона. Нема потребе да се људи окружују папирима уз велику могућност грешке и пропуста.

Да ли је могуће да се покрене акција која би деловала у правцу сакупљања средстава за болесну децу? Нешто попут тога да се од плате запослених уместо ТВ претплате узима сума за Фонд за ову децу, за коју  свакодневно прочитамо по неки апел родитеља.

Деца којој су дијагностификовали неизлечиву болест морају бити боље покривена како друштвеном одговорношћу, тако и хуманошћу која не сме имати граница. Мислим да сваки Дом здравља који ради на одређеној територији мора имати спискове оболеле деце, са детаљно описаном породичном ситуацијом од стране стручних лица, која би се пратила на месечном нивоу. На основу Чек листе Министарство би умело да препозна породице са приоритетним захтевима који би се прекоредно решавали. Мора постојати Фонд за те људе. За ту децу.

Пензија за једног члана породице која има болесно дете уз контролу стандарда породице и тока болести. Дакле пензија за све мајке које су родиле дете са неизлечивом болешћу!!!

Образовање

У све образовне институције треба запослити лекара обученог из области Хитне медицинске помоћи. Лекар би предавао предмет који је неопходан, а то је Пружање прве помоћи унесрећенима. У животу, свако од нас се среће са акцидентом.  Од малих ногу може да нас задеси инфаркт баке или деке, посекотина брата или сестре, пад, поломљена кост и сл. Такође, пожари и ванредне ситуације су стварност. Деца су често жртве тих недаћа. Немају довољно знања о реаговању у таквим ситуацијама.

Искусан тренер, полицајац, би им предавао предмет који би се звао на пример. „Реаговање у ванредној ситуацији“. Деца би морала да знају да рукују апаратима за гашење пожара и хидрантима, шта се ради ако гори ел. инсталација, како се гасе масти и уља, како се евакуисати, шта у случају земљотреса, терористичких напада… Деца се обучавају од стране Удружења – али стидљиво и необавезно, као кроз игру. То није игра, то је живот! А присуство лекара и полицајца у школама, вртићу, донело би сигурност родитељима, а искрено и дисциплину у школи. Школе би елиминисале проблем вршњачког насиља једним потезом, присуством полицајца у униформи, наоружаног,  који је уједно предавач. Лекар би по налогу директора и професора полицајца могао да исконтролише присуство дроге у урину ученика и сл.

03Перица Милојковић, општински одбор Зелених Србије у Бору

Одбор Зелених Србије у Бору има више предлога за наш регион и републику, издвојићемо пар оних који би дали праве резултате за повећање чланова, симпатизера и све обухватне слике Зелених.

1. Иницијатива за укидање посебне еколошке таксе тзв.”посебна такса за заштиту и унапређење животне средине” у општини Бор (тровани смо годинама-у уређеним државама се таква места обештећују у виду неплаћања пореза,  накнаде у висини потрошачке корпе, не плаћања струје…)

2. смањење пореза на имовину ( у Бору је локална самоуправа донела одлуку о висини обрачуна по квадрату 67.500,00 дин где је у неким општинама у Београду цена квадрата мања тј на мању основицу се обрачунава)

3. покренути акцију да се у загађеним општина у Србији (Бор, Обреновац, Панчево, Смедерево) спусти граница за одлазак у пензију за 5 година

4. регистрацију мотора смањити или на 6 месеци-сезонски или као у ЕУ зависно од коришћења по месецима

5. подстаћи сточарство, органску производњу и производњу лековитог биља у целом региону.

 

04Гордана Шеварлић, градкси одбор Зелених Србије у Чачку

1.         Законска одлука за увођење еколошке едукације у вртићима, основним и средњим школама

2.         Покретање младих горана кроз сколски систем обавезне акције пошумљавања и сличне активности.

3.         Кауцирање пластичне амбалаже у циљу смањења отпада

4.         Увођење папирних кеса у продавнице

5.         Ригорознији рад еколошких и комуналних инспекција и комуналне полиције у смислу кажњавања оних који неадекватно бацају смеће и праве дивље депоније

6.         Стимулација и награђивање грађана за неке нове еколошке иновације и оснивање фонда за ту сврху

7.         Коначно решење проблема канала за наводњавање у Чачку

8.         Покретање омладинских радних акција

 

05Др. Драгиша Тодоровић, Општински одбор Зелених Србије у Ражњу

1. Израбљивање и загађивање пољопривредног земљишта.

-редовна контрола садржаја хумуса у земљишту (обавезно годишње),

-услов за коришћење земљишта и субвенције одржање садржаја хумуса на истом или вишем нивоу,

-доступност лабораторија за праћење квалитета земљишта.

2. Праћење брзине генерисања и морфолошког састава отпада на нивоу локалних самоуправа и стамбених насеља.

3. Утврђивање оптималне технологије рециклаже појединих врста отпада на основу меродавних параметара.

4. Сталне едукације становништва о значају одвајања чврстог отпада на улазу.

5. Едуковање становништва о могућству производње компоста из органског отпада као стратешке сировине за очување квалитета земљишта и развој ткз. Органске производње.

6. Пружање саветодавне помоћи општинама посебно мањим у вези санације депониског отпада.

Како доћи ди 15% коначног депоновања или чак и до нулте емисије.

7. Одрживи развој у индустрији – однос локалне заједнице и фирми.

8. Однос власника фирми према сопственим радницима у светлу друштвено одговорног пословања.

9. Избор оптималних технологија пречишћавања отпадних вода.

10. Активности против загађења пијаће воде и праћења биланса воде у Србији.

11. Ко су власници фабрика флашираних вода у Србији и како се експлоатишу ови извори.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)