Влада да одржи обећање и помогне грађанима Обреновца и других поплављених подручја

 

У делу седнице Народне скупштине предвиђеном за питања 02. 07. 2015. представницима власти, народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић је тражио одговоре на неколико питања.

Влади и министру финансија Душану Вујовићу је упутио следећа питања: „Зашто је грађанима Обреновца и других поплављених подручја вишеструко повећан порез на имовину, граду у којем грађани још увек сносе финансијске последице отклањања штете од поплава? Да ли постоји могућност да се порез на имовину за грађане Обреновца и других поплављених подручја не обрачунава за протеклу годину?“

Посланик Карић сматра да би, иако је делом у надлежности локалне самоуправе, министар Вујовић требало да пронађе начин да помогне грађанима Обреновца. Последице су и даље видљиве, а имовина током прошле године углавном није коришћена или није била функционална.

Постављено је и питање Влади и министру енергетике и рударства Александру Антићу: Зашто већ неколико дана из димњака Термоелектране Никола Тесла излази црни дим? Шта је узрок те појаве?

Посланик је поставио и питање када и како ће се решити проблем снабдевања енергијом за грејање грађана Обреновца с обзиром да се очекује гашење блокова А1 и А2? Да ли су познате алтернативне могућности за грејање?

У наставку је упитао у којој је фази и када ће бити завршен пројекат одсумпоравања димних гасова из ТЕНТ-а?

Председник Зелених Србије је истекао да је ниво загађености ваздуха суспендованим честицама ПМ10 и ПМ2.5 изнад нивоа дозвољених граница. Шта ће се предузети да се смање опасности и ризици по живот и здравље људи, посебно његових суграђана, који су свакодневно изложени повећаним концетрацијама суспендованих честица?

Он је навео да према према извештају Европске организације која се бави питањем утицаја животне средине на здравље људи у ЕУ (ХЕАЛ), у 2010. години процењено да је више од 10.000 особа у Србији умрло превремено због изложености суспендованим честицама и озону. Исте године је забележено 2,5 милиона дана одсуствовања са посла. Процене су да трошкови здравствене заштите становништва услед емисије сумпор диоксида, азот оксида и суспендованих честица које долазе из наших термоелектрана могу да изнети од 1.8 до 5 милијарди евра на годишњем нивоу.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)