Светски дан заштите животне средине у Србији: форма без суштине

 

Nature-Conservation-of-SerbiaСветски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Мото овогодишње акције је „Седам милијарди снова. Једна планета. Користите је са бригом.“ Зелени Србије истичу да је сврха те поруке да природне ресурсе треба користити пажљиво, увек имајући у виду какав то утицај има на будуће генерације и Земљу уопште.

Зелени Србије упозоравају на то да се и ове године Светски дан заштите животне средине у Србији обележава само формално, без суштинских корака за промену катастрофалног стања у овој области. Мит о Србији као земљи чистих вода, ваздуха и земљишта, нажалост, постоји још само у причама наших старијих суграђана.

Не постоји ниједна област у којој је квалитет животне средине близу задовољавајућег – од загађења ваздуха, воде, земљишта, хране, до управљања природним ресурсима. Нема града ни општине који нема проблема са загађењем. Све више истраживања указује на то да се драматично повећава број грађана који превремено умиру од последица прекомерног загађења. Србија овај дан обележава без адекватних институција и без усклађеног законодавног оквира, док се еколошки новац троши ненаменски. Укупна давања за очување животне околине су пала на око 0,25 одсто бруто друштвеног производа. Политика која одлаже решавање ових проблема нема будућност и игра се са животима грађана.

Позивамо све доносиоце одлука у Србији да одлучно крену у успостављање одговорног система заштите животне средине, како би неког наредног Светског дана заштите животне средине имали чиме да се поносимо.

 

 Ознаке: , , , ,
Share
Коментари
  • ivana jović 05.06.2015 / 05:48

    Samo forma, nigde suštine. :/
    samo se organizuju neke izložbe, neki karnevali, uz pesmice i recitacije…
    a svuda oko nas zagadjenja svih vrsta….

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)