Реаговање на одлуку министарке Михајловић о сечи храста: „Пустите га да живи!“

 

Министарка Зорана Михајловић, у претходној влади задужена за енергетику и заштиту животне средине а данас за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру изјавила је у дневном листу Блиц да ће храст ипак бити посечен како би се наставила градња трасе на Коридору 11. Зелени Србије желе да истакну да је Министарка Михајловић особа која је прво срушила еколошку администрацију у Србији а сад је решила да уништи једино што је остало као симбол еколошке Србије. Још једном се показало да је политика бацила професију, науку и стручњаке на колена. Стручњаци у Србији су први морали да стану у одбрану симбола непрофесоналности, лошег пројектовања и управљања а не да бране ставове несавесних и неодговорних политичара.

Укидање Фонда за заштиту животне средине, ненаменско трошење зеленог новца, ослобођење загађивача од еколошких накнада, неспровођење мониторинга загађења – све за време управљања министарке Михајловић до мере да се може рећи да је еколошка управа данас највећи ризик по здравље и животну средину. Зелени сматрају да би се за то у уређеним државама платила највећа политичка цена – одлазак из политике. За Зелене широм Србије храст је симбол еколошке, културне и социјалне борбе, вапај за укључивање грађана у одлучивање о развоју Србије, за чист ваздух, воду и земљу, за безбедну храну и радна места која раде и за људе и природу.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и тадашњи министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, а данашњи министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић дали су чврсте гаранције Зеленима Србије и грађанима који су се борили за очување тог симбола да ће учинити све да се храст сачува а данас ћуте. Зелени Србије истичу да се овим јасно показује да јавно изговорена реч у Србији не значи ништа, и да ако су спремни да обмањују грађане око храста шта треба да очекујемо од пројеката као што су Београд на води или од процеса придруживању ЕУ, енергетици, економији и другим важним темама.

Тако ће храст у Србији постати парадигма непрофесионалности и симбол дилетантизма и неморала у свим сферама у струци, у науци, у пројектовању, у економији, у политици… Док институције које морају да бране и сачувају Србију постају беспоговорни послушници режима.

 

zeleniОзнаке: , ,
Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)