Иницијатива за проглашавање Цера за парк природе

 

Одбор Зелених Србије у Шапцу поднеће иницијативу за заштиту планине Цер и проглашавање овог изузетног подручја за парк природе. Србија би у наредних пет година подручја под заштитом требало готово да удвостручи. Сада она заузимају 6,38 одсто укупне површине земље, а Просторним планом Републике Србије за период од 2010. до 2020. предвиђено је да заштићених подручја буде 12 процената.

Зелени Србије сматрају да планина Цер са својим природним екосистемом и живописним пејзажом испуњава све критеријуме потребне да се неко подручје прогласи за парк природе. На тај начин ћемо заштити разноврсност биљних и животињских врста и геоморфолошке карактеристике овог подручја, као и омогућити грађанима и грађанкама целе Србије и шире да посете планину Цер и уживају у очуваној природној средини.

Зелени истичу да је од велике важности да подручје планине Цер буде заштићено да би спречитили неодговорно, несавесно и нестручно поступање у наредном периоду, као што је случај са неким другим природним богатствима у Србији. Желимо да спречимо да се понови да због лошег пројектовања помислимо да је у реду да посечемо 600 година стар храст на траси Коридора 11 или да да се дозволи распордаја природних ресурса и уништавање животне средине експлоатацијом никла и уљних шкриљаца. У Шапцу постоји намера надлежних да се Градски стадион претвори у тржни центар, чему се Зелени Србије и грађани овог града противе. У блиској прошлости неко је одсекао чувени Жакића грм без консултовања шире јавности, а пре више од две деценије неко је одобрио да се на Дудари одлаже комунални отпад и тако створио најнегативније обележје града Шапца.

Зато проглашавањем планине Цер за парк природе желимо да створимо услове да се никада не деси сценарио који ће уништити овај еколошки, туристички и историјски драгуљ Србије.

 Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)