Србија да престане да инвестира у загађење

 

ivan karicСве Зелене партије, еколошке организације и борци против климатских промена позваће 13. и 14. фебруара своје владе, државну управу и локалну самоуправу да престану да улажу у прљаве технологије и фосилна горива. Зелени широм Европе позваће своје владе да донесу законе о јавним набавкама који подржавају зелену економију и зелена радна места. То ће бити највећа еколошка акција ове године. Тим поводом је данас народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић, током расправе о изменама Закона о јавним набавкама, позвао Владу Републике Србије да се придружи овој акцији.

Држава Србија са разлогом размишља о уштеди кроз јавне набавке и заустављању корупције у овој области која је томе веома подложна.  Зелени Србије то подржавају. Међутим, са друге стране ни парламент, нити наша влада још увек не размишљају о одрживости. У неолиберални рачун свих инвестиција и набавки не урачунавају се „заборављени трошкови“ у виду загађења животне средине, прекомерних емисија штетних гасова у атмосферу, губитака у пољопривреди, све већих здравствених трошкова и епидемије тешких обољења. Као представних Зелених Србије Иван Карић дао је и неколико примера. “Наше школе и обданишта користе пећи на мазут, док се деца хране брзом храном, пуном адитива и пестицида. То утиче на њихово здравље и развој.  Зграде у којима се налазе државне институције, међу којима је и ова институција од највећег значаја за демократију у Србији, парламент, греју се на фосилна горива.” истакао је Карић.

Климатске промене су све видљивије и све више нам наносе штету. Током ове и прошле године сваки наш суграђанин је то осетио на својој кожи, кроз катастрофалне поплаве које су нас неколико пута погодиле, као и кроз суше које смањују наше приносе. Ако желимо да заиста направимо заокрет ка Европској унији морамо да почнемо да поправљамо наше окружење и нас саме. Зелени траже од посланица и посланика да кроз јавне набавке дамо предност одрживости, и да нам то буде приоритет. Карић је позвао све владине институције да “дамо предност обновљивим изворима енергије, уместо пећи на мазут, да изаберемо пећ на пелет или топлотну пумпу и да започнемо пилот пројекат зелених јавних набавки кроз органску храну за нашу децу у вртићима и школама.”

181 институција и локална самоуправа, поред хиљада људи који представљају више од 50 милијарди долара у активи већ су се обавезали  да се ослободе од фосилних горива. У Лондону се чак и здравствени радници спремају да изађу на улицу и позову своју владу да уради исто. Према студији Универзитета Оксфорд, овај покрет расте брже него било које претходне кампање у историји и представља далекосежну претњу индустрији фосилних горива.


 

 

 Ознаке: , ,
Share
Коментари
  • Maja 14.03.2015 / 14:53

    Neophodno je investirati u sve projekte koji su dobri za ocuvanje zivotne sredine.

    Koriscenje toplotnih pumpi bovodi do maksimalnog iskoriscenja elektiktricne energije i dobijanja toplotne energije.

    Takodje, jedan od nacina je i u gradjevinarstvu tako da se objekti moraju graditi kao dobro temperaturno izolovani, najbolje alumonijumskom stolarijom, a s obzirom da je ona biorazgradiva. Zidovi bi trebali biti pravljeni kao deblji i sa dobrom izolacijom.

  • Sasa 15.03.2015 / 09:54

    Srbija bi krajne je vreme trebala nesta da uradi na ciscenju divljih i legalnih deponija koje su leglo potencijalne zaraze.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)