Иван Карић за Данас: Европа не жели еколошку бомбу из Србије

 

Не постоји ниједна област у којој је квалитет животне средине близу задовољавајућег – од загађења ваздуха, воде, земљишта, хране, до управљања природним ресурсима. Нема града ни општине која нема проблема са загађењем. Децентрализација управљања је законски спроведена, а да нису створени предуслови за то. Локалне самоуправе немају ни средства нити људске ресурсе. Грађани више немају коме да се обрате – каже за Данас Иван Карић, председник парламентарне странке Зелени Србије.

Он стање животне средине у нашој земљи оцењује као лоше, са још лошијим изгледима.
- Проблеми у животној средини су проблеми који се дугорочно решавају. Не само зато што њихово решавање кошта, већ зато што су последице загађења и прекомерног трошења природних ресурса далекосежне. Држава Србија није ни почела да их решава, нажалост, наглашава Карић.

 
Колико се актуелна власт уопште бави еколошким питањима?

 

У Србији већ дуже време не постоји еколошка политика. Може се рећи да је највећи проблем лоше управљање, тј. недостатак ауторитета у области заштите животне средине. Актуелна власт је до сада само разграђивала еколошки систем, који је и овако био на ниском нивоу. Не постоји министарство које се бави проблемима загађења и отклањања узрока, укинут је Фонд за заштиту животне средине, а новац који се наменски одваја за “екологију” се троши ненаменски. Србији је потребна снажна еколошка администрација и ауторитет који може да преузме одговорност и понуди решења за нагомилане проблеме.

 
Европска унија нас годинама упозорава на катастрофалну ситуацију.

 

Током 2013-14. године Европска унија се активно укључила упозоравајући Србију да најлошије стојимо управо у областима заштите животне средине, управљања хемикалијама и газдовања природним ресурсима. Оцена Европске комисије и господина Бароза да је животна средина “подвучена црвеним” значи да Европа не жели еколошку бомбу коју Србија својом нестручном и неодговорном администрацијом представља.

 

Имате ли утисак да је било много пропуштених шанси у решавању нагомиланих проблема – што у вези са загађеним ваздухом, водом, застарелим технологијама…?

 

За све постоје решења, али морамо да направимо прве кораке. Зелени Србије указују на лоше стање већ годинама. И не само то. Настојали смо да сваком проблему приђемо конструктивно, да понудимо и решења. Врло мало се променило. Све наше иницијативе које сам покушао да спроведем у Народној скупштини кроз амандмане, јавна слушања, давање законских решења или декларације су одбијени. У Србији је, и даље, једино важно да ли сте власт или опозиција, а не колико можете, умете и желите да учините за своју земљу…

 
Да ли се неким привредницима, а уједно и загађивачима “гледа” кроз прсте и не шаље инспекција, не наплаћују казне?

 

Такве информације немам, али је чињеница да је број инспектора врло мали и да раде без средстава у тешким условима. Рокови за испуњавање основних стандарда се стално померају, и за то немам разумевања. Ако не средимо стање у области животне средине, Србија ће бити искључена са тржишта јер неће испуњавати основне стандарде. Економија заснована на израбљивању и упропашћавању природних ресурса, загађивању животне средине и угрожавања здравља људи није више могућа у 21. веку. Одговор је зелена економија заснована на рационалном коришћењу сировина, на њиховој вишекратној употреби, на енергетској ефикасности, обновљивим изворима енергије, на потпуном престанку загађивања животне средине и природе, на очувању биодиверзитета. Посебно место у зеленој економији заузима развој екоиновација, зелених знања и технологија, као и производња квалитетне, еколошке или органске хране и производа. Радна места у Србији ће бити зелена или их неће бити. Никоме се не чини услуга тако што му се “гледа кроз прсте”, а најмање грађанима Србије који све више трпе због загађења.

 
Који су планови Зелених Србије за ову годину?

 

 

Све је више људи који нам се придружују из жеље да се баве политиком на другачији начин, да то коначно постане рад у јавном интересу. Наша, зелена, политика се не бави “великим и небеским” темама, већ оним стварима од којих се живи – какав ваздух удишемо, какву воду пијемо, какву храну користимо и какву енергију производимо. Бавићемо се више зеленом економијом и алтернативама “спасоносним индустријализацијама” из 19. века која је тренутно на сцени у Србији.

 

За Србију без ГМО

 
- Зелени Србије ће наставити беспоштедну борбу за Србију без ГМО, кампању За Србију без опасног отпада, као и кампању против климатских промена и за обновљиве изворе енергије. Поред тих еколошких тема, понудићемо и јавне политике из области зелене економије и градње, науке, образовања, одрживог саобраћаја, спорта, и многе друге – истиче Карић.

Цео интервју можете пронаћи овдеОзнаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)