Годишњи природни ресурси Земље ове године искоришћени четири месеца раније

Све раније прелазимо годишњу границу „еколошког дуга“

 

Планета Земља је данас ушла у фазу „Светског еколошког дуга“ – тренутка када се потроши оптимална годишња количина природних ресурса.

 
Еколошке организације већ деценијама прате потрошњу природних ресурса као што су земљиште, воде и биолошки ресурси, као и капацитет планете да абсорбује отпадне материје, укључујући и емисије угљен диоксида. На основу тих мерења израчунава се у ком тренутку се потроши годишњи капацитет природних ресурса Земље. Оно што посебно забрињава је да људска популација сваке године све раније прелази лимит и улази у период „еколошког дуга“.

 
Зелени Србије овом приликом скрену пажњу јавности, грађана и доносиоца одлука на прекомерно коришћење природних ресурса и на неопходност рационалне потрошње. Овај дан нас алармира да схватимо да је Земља планета ограничених ресурса – воде, земље, биодиверзитета, чистог ваздуха. Ови ресурси су јавно добро и заједничко богатство. Иако одрживи развој подразумева да садашње генерације свој рад треба да базирају на развоју будућих генерација, природни ресурси се нерационално експлоатишу и неповратно губе при чему доводимо у питање опстанак целог човечанства.

 
Зелени Србије апелују на грађане и државне институције да се усмере на два циља – заштита и одрживо коришћење природних ресурса. Потребно је да надлежни правовремено информишу грађане о стању у животној средини, и укључе их у одлучивање и решавање нагомиланих еколошких проблема. Такође, грађани сами својим деловањем могу да допринесу очувању природних ресурса.

 

 

EarthОзнаке: , , ,
Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)