Министарство први корак за решавање еколошких проблема

 

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић данас је у Народној скупштини поставио посланичко питање Председнику Владе РС Александру Вучићу o оснивању посебног Министарства животне средине и природних ресурса.

У коментару посете г. Бароза,  г. Александар Вучић је нагласио  следеће: “Имамо пет ових црвених, а једна је посебно црвена…  Најгоре стање тренутно нам је у животној средини. Ту ваљда ништа, ама баш ништа немамо у складу са европским стандардима – ту као да смо гађали све наопачке.”

Посланик Иван Карић је питао Председника Владе „да ли једно од решења може да буде и формирање Министарства животне средине и природних ресурса, првенствено да би смо подигли ауторитет еколошке администрације и побољшали управљање у пословима животне средине. Ми, Зелени Србије, сматрамо да је то неопходно, као и формирање Фонда за животну средину којим би стабилизовали токове еколошког новц. Овиме би обезбедили принцип „загађивач плаћа“, наменско коришћење средстава и зелена радна места кроз еколошка улагања.“

Лидер Зелених је нагласио, да је „неопходна „аутономија“ министра животне средине и природних ресурса у вођењу послова заштите и управљања животном средином и пуна одговорност за остваривање неопходних циљева у овој области.“

Зелени Србије су уверени да сви еколошки проблеми које Србија данас има првенствено произилазе из неодговорне еколошке администрације и система животне средине који никада није у потпуности успостављен. Заштита животне средине не сме да буде привезак нити енергетици, нити пољопривреди. Екологија мора бити одвојена област која ће сарађивати са наведеним, али и – грађевинарством, саобраћајем и инфраструктуром, државном управом и локалном самоуправом,  туризмом и телекомуникацијама, науком и технолошким развојем и областима од важности за државу Србију.

Самостално „еколошко“ министарство мора да буде израз одговорне државе и адекватног управљања еколошким пословима.

Изјава господина Бароза потврдила је да је политика Зелених Србије од почетка свог парламентарног деловања била еколошки исправна, конструктивна и искључиво усмерена ка добробити грађана и грађанки Србије.

 poslanicko pitanje

 Ознаке: , , , ,
Share
Коментари
  • Ivann 07.07.2014 / 02:19

    Ali da ministarstvo bude u Pancevu. Ili Boru…

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)