Да ли има парламентарне демократије у Србији?

 

Однос Владе Републике Србије, као и председавајућих Народне скупштине Републике Србије према парламентарном раду деградирају ову институцију и нарушавају демократичност највишег представничког тела.

Политичка странка Зелени Србије сматра да су услови у којима раде Народни посланици и посланице Србије за демократску државу неприхватљиви. Кључни закони се доносе по хитном поступку без јавне расправе, чиме се онемогућава посланицима да се припреме за конструктиван рад и предлоге и амандмане, што је сврха парламентарног рада. Такође, оно што је очигледно је да се све више игнорише основно право посланика из опозиционих странака да реплицирају. При давању права на реч, постоје двоструки аршини за позицију и опозицију. У Србији је данас немогуће реплицирати уколико сте опозициони посланик. Посланици трпе личне увреде и притиске, износе се неистините тврдње које најчешће немају везе са темом заседања а онда им се не дозвољава да се одбране.

Парламент је врло нетолерантно место, иако нема потребе за тим – владајући режим има драстичну већину. Закони који су донети без учешћа јавности имају озбиљан дефицит легитимности и то ниједна странка себи не би смела да дозволи, ма колику подршку имала. У седмици расправе о Закону о раду и расправи о поплавама ова појава је ескалирала.

Став Зелених Србије је да овакав начин вођења парламентарних седница деградира и рад  Председника и Потпредседника Народне скупштине Републике Србије, који су у претходним сазивима гајили дух толеранције и непристрасности, како и доликује „Председницима свих посланика“.

 Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)