Подршка протесту грађана због градње далековода кроз насеље

 

Зелени Србије желе да упознају јавност и грађане да  је у току  блокада београдске депоније комуналног отпада од стране мештана насеља Винче, Лештана, Ритопека и Болеча, као и родитеља ОШ Николе Тесла, највеће основне школе у Србији и предшколске установе Лане. Блокада је покренута због градње 400 киловолтног далековода за трансформаторску станицу “Београд 20” која би једним делом требала да прође кроз насеље, као и поред школе и вртића. Нико од надлежних није се обратио окупљенима, ни 36 сати након почетка протеста.

Данас је грађане посетио народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић и у разговору са њима се лично упознао са ситуацијом.  Изјавио је да подржава сваки конструктиван начин решавања проблема грађана oпштине Гроцка, и да ће тог разлога ће упутити посланичка питања Министарству пољопривреде и заштите животне средине и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Желимо да нагласимо да нејонизујуће зрачење далековода има доказано лош утицај на здравље људи, а да је у овом случају очигледно лоше и застарело пројектовање, а да је пројектна документација неадекватна или истекла. Такође, постоји алтернативна траса која не угрожава насеља и људе и која је краћа 10км. Не видимо ниједан разлог да се не уваже примедбе грађана који се боре за заштиту здравља своје деце и право на живот у безбедном и еколошки чистом окружењу. Игноранција институција и дела јавности не може бити одговор на реалне проблеме грађана и грађанки Града Београда из oпштине Гроцка.

Зелени Србије изражавају жаљење што је морало да дође до грађанске непослушности и блокаде депоније да би се привукла пажња надлежних и предлажу иницијативу за формирање Форума заинтересованих страна Радмиловац, у којем ће учествовати представници општине, града и Министарстава, ЕMС као и грађани oпштине Гроцка. Тим путем морамо заједнички хитно пребацити решавање питања у институције. Држава постоји због својих грађана и све одлуке које доноси морају бити јасне и ићи у корист само и искључиво грађанима. Када је у питању здравље грађана  и заштита животне средине, ово је нарочито важно.

 Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)