Без животне средине у експозеу – још једна нееколошка Влада РС

 

Зелени Србије изражавају забринутост због одсуства еколошке политике у широком експозеу председника Владе Републике Србије Александра Вучића. Председник Владе је у недељу, 27. априла 2014. године представио Народној скупштини свој план за наредне четири године рада, а да ни једном реченицом није указао на лоше стање животне средине, нити рекао шта су неопходни кораци за успостављање одговорног и ефикасног система у овој области.

Зелени Србије остају при својим зеленим идејама и желе да истакну да супротно увреженом мишљењу, екологија није трошак.  Имамо неколико добрих вести за све доносиоце одлука у Србији. 250 милиона тона пепела из термоелектрана који гуши грађане је новац и сировина за грађевинску индустрију и путоградњу. Отпад који се баца по депонијама и сметлиштима је новац, 1/3 дрвне масе која остаје у шумама је енергент и новац. Наши канали за наводњавање заливају оранице прљавом водом са тешким металима што пољопривреду и прерађивачку индустрију искључује са тржишта здраве хране и Србија ће губити новац. Обновљиви извори енергије (ветар, биомаса, сунце) су једини пут ка одрживој енергетској сигурности и независности Србије.

Када би се усвојио само део политике Зелених и основало посебно „еколошко министарство“, Србија би у наредних 6 месеци имала најмање 10.000 нових радних места и 150 милиона директних инвестиција у „еколошку“ економију.

Нажалост, без чистог ваздуха, воде и земљишта нема ни јаке економије, јер загађење кошта, а плаћа се новцем и оним што нам је најдрагоценије – здрављем.

Само је 5% отпадних вода у систему заштите животне средине, само 10% отпада се рециклира, само је око 20% територије под шумским системима. Еколошке накнаде се троше ненаменски и не наплаћују се у реалном обиму, због чега годишње губимо 30 милиона евра. Гашењем Агенције за хемикалије 30.000 опасних хемијских и биоцидних средстава се не контролише и дешавају нам се масовна угинућа живог света.

Србија мора да усклади своје законодавство са преко 700 прописа из области заштите животне средине са Европском Унијом, што чини 1/3 свих прописа у процесу придруживања. Само неусклађивање са граничним вредностима емисије ЦО2 коштаће нас стотине милиона евра казни.

Загађење највише кошта здравља грађане и грађанке Србије. Због њих аплеујем она вас да не дозволимо да нам се понови еколошка катастрофа у Ужицу, Обреновцу, Зајачи, Панчеву, да нам се не понови помор биљног и животињског света у Тиси, Расини, Деспотовици, Јабланици, Александровачком језеру. Не смемо да дозволимо да се овако нешто понови ни у једном делу Србије и зато нам треба озбиљна и дугорочна еколошка политика усклађена са политиком ЕУ.Ознаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)