Светски дан вода опомиње Србију

Данас је по УН дан када се обележава међународни дан вода. Указује се на значај воде али и на све већи недостатак овог ресура. Са недостатком воде се суочава око 6 милијарди људи, док око 780 милиона људи уопште нема приступ питкој, здравој води. Више од 3.4 милиона људи сваке године умре од болести изазваних употребом неисправне воде, док шест хиљада деце свакодневно умре од дијареалних болести које су повезане са неадекватним водоснабдевањем и лошим санитарним и хигијенским условима.

Uzice

Да ли нас ова статистика забрињава? Очигледно да нас не забрињава довољно. Овај датум 2014. у Србији дочекујемо са чињеницом да Зрењанин више од деценију нема пијаћу воду, да су се у ужичкој води након катастрофе са цијанодом и алгама појавили црви, да се пречишћава око 6% отпадних вода а да еколошка и здравствена контрола практично не постоји.

Нисмо ни близу довољно урадили да променимо ово лоше стање.

Србија је земља која обилује нетакнутим, дивљим рекама, бистрим потоцима, нетакнутим шумама, спектакуларним водопадима и подземним водама. Нажалост, небрига о води узрокује да наше реке све чешће постају колектори непречишћених индустријских и отпадних комуналних вода. Пољопривреда услед прекомерне употребе ђубрива и пестицида, Србију сврстава међу највеће загађиваче река. Загађене реке преносе токсичне и опасне материје у подземне воде и изворе из којих се користи вода за пиће, а загађују се воће и поврће које се користи у ишрани људи.

Осим људских живота, загађена вода уништава живи свет и у воденим екосистемима. Тровање и масовно угинуће риба и других водених организама најтеже су последице загађивања воде токсичним материјама и патогеним организмима. И отпад који се баца у реке није безопасан, јер може да заврши у телима водених животиња, па нам се често врати као храна. Још једна негативна последица по живи свет у води је резултат прекомерне употребе детерџената и ђубрива, који садрже нитрате и фосфате, који када доспеју у воду, доводе до еутрофикације или „цветања воде“. Тада пренамножене алге могу да потроше скоро сав кисеоник из воде, и да изазову угинуће риба и других животиња. Еколошка катастрофа која се десила у Ужицу није непоновљива. Она представља озбиљно упозорење за целу Србију и на неопходност успостављања система еколошке превенције и контроле.

Решење се налази првенствено у изградњи система за пречишћавање отпадних вода, смањењу количина непотребних средстава за чишћење и прање и редуковану употребу ђубрива, опасних хемикалија и пестицида. Приоритет мора да нам буде штедња, односно њено рационално коришћење и очување.

Овогодишњи Светски дан вода обележава се под слоганом „Вода и енергија“, у циљу приказивања предности везе између воде и енергије, што подразумева коришћење водних ресурса, за потребе хидроелектрана, нуклеарних и термалних извора енергије. Постоје наговештаји да ће се у наредном периоду на територији Балканског полустрва изградити око 570 мини хидроцентрала. Најављује се и почетак експлоатације шкриљаца, тзв. fracking. За fracking се користи и до 19.000.000 литара воде која се неповратно загађује хемикалијама. Како ће ово утицати на већ пољуљано стање у Србији, је питање које је пред нама и посао за Зелене да пронађу одговоре.Ознаке: , , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)