Више од милијарду људи у свету нема приступ здравој води за пиће!

 

 

Некада се сматрало да је вода због кружења у природи „обновљив“ ресурс, али кружењем, због дугорочног загађења животне средине, вода је данас оптерећена штетним материјама и загађивачима биолошког, хемијског или радиолошког порекла.

Кружење воде у природи

Свакодневно број становника на Планети расте, развија се привреда и индустрија а постојећи водени ресурси се исцрпљују и загађују.

Чињеница је да вода и даље кружи у природи и да се враћа у различитим агрегатним стањима, али она више није одговарајућег квалитета. На жалост, приликом тог свог кружења после неке индустријске употребе, па и коришћења у домаћинствима, вода постаје оптерећена штетним материјама било да су оне биолошког, хемијског или радиолошког порекла. Имамо ситуацију да се вода враћа, али не у оном облику у ком је нама неопходна.

То је и разлог зашто је потребно водити рачуна о сваком сегменту очувања животне средине, јер здрава пијаћа вода није више свакоме доступна.

Недостатак воде за пиће у многим земљама подстакао је Уједињене нације да започну глобалну декадну акцију названу „Вода за живот“ и она ће трајати све до 2015. године. Циљ ове акције је да се истакне да више од милијарду људи у свету нема приступ сигурној води за пиће и један од миленијумских циљева Уједињених нација је да се спречи хуманитарна катастрофа због недостатка воде.

Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта, а овогодишњи слоган је „Вода и енергија“. Циљ је да се укаже на рационалније коришћење вода у производњи, на пренос енергије и начине на који вода може боље и делотворније да се искористи.

Циљ обележавања Светског дана вода је подсећање на значај воде за живот и здравље за сав живи свет на нашој планети. Ове године посебно се жели указати на рационалније коришћење водних ресурса, посебно за хидроелектране, нуклеарне и термалне изворе енергије.

Светски дан воде

Све је већа потражња за ограниченим залихама воде и ствара се све већи притисак на  произвођаче енергије да траже неке алтернативне изворе енергије. У развијеним    деловима света инсистира се на уштеди енергије кроз причу везану за воде.

Циљеви Светског дана вода 2014 су да се подигне свест о међусобним везама између воде  и енергије. Други циљ је да се да допринос политичком дијалогу који се фокусира на  широк спектар питања везаних за однос воде и енергије. Трећи циљ је да се код студије  случаја прикаже доносиоцима одлука у секторима енергије и вода да интегрални  приступ и решавање питања вода и енергије могу имати велике, како економске тако и социјалне утицаје.е неке алтернативне изворе енергије. У развијеним деловима света инсистира се на уштеди енергије кроз информисање и образовање о значају вода.

Светски дан вода резолуцијом генералне скупштине Уједињених Нација обележава се од 1992. године.Ознаке: , , , ,
Share
Коментари
  • dragan milošević 03.04.2014 / 12:30

    Alarmantno stanje sa pijaćom vodom u dosta gradova u Srbiji nije ozbiljno shvaćeno od strane odgovornih za vodosnabdevanje.Najnovije otkriće je da je voda sa vodovodne mreže i seoskih bunara u Zajači kod Loznice neupotrebljivo za bilo kakvu upotrebu, a ne samo za piće.Obogaćena je teškim metalima i opasna za upotrebu.Ovo može biti još jedan od razloga pojave olova u krvi kod dece i uopšte meštana ovog rudarskog naselja.Nedovoljno sveobuhvatan pristup rešavanja ovog problema ne prepoznaje da je u pitanju ekološka katastrofa.Treba biti hrabar i saopštiti stanovništvu da žive u zatrovanoj životnoj sredini.

  • Nebojša ribolovac 07.04.2014 / 16:42

    Molio bih sve odgovorne za stanje Gružanskog jezera i jezera u Međuvršju da obrate pažnju na problem divlje gradnje. Do kada ćemo dozvoljavati pojedincima da se bahate, da zauzimaju najbolje lokacije naših jezera? Običan čovek plati godišnju dozvolu za ribolov 6.000din+3.000din=9.000din, i kada ode na neko od ovih jezera da peca ne može da priđe vodi od divlje gradnje, ograda itd…, stvarno više nema smisla običan građanin više nema gde, o obali Gružanskog jezera koliko je zagađena i prljava i da ne pričam, stvarno tužno ali istinito:-(!?!?

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)