Зелени Србије: Oни су прво људи, па онда азиланти

Зелени Србије, у виду последњих догађаја у Боговађи и Обреновцу, желе да скрену пажњу на вишемесечно онечовечење азиланата од стране државних институција у Србији. Са таквом сликом о људима у невољи Зелени се не могу сагласити. Жалимо што су грађани под утицајем гласина и негативне медијске кампање реаговали на начин који није достојан солидарног духа Србије. Посебно је тешко разумети да грађани државе која је прошла кроз ратне недаће и чијих је преко 2 милиона грађана у неком азилантском статусу широм Европе нису солидарни са људима у истим и сличним невољама. Ми сматрамо да то није право лице српског народа. Низ расистичких и ксенофобичних испада грађана последњих месеци директна су последица небриге надлежних институција и са њом у вези медијске манипулације.

Тражимо одговорност надлежних институција који су дозволили да азиланти месецима спавају у шуми, у нечовечним условима, који су их оставили без помоћи и на тај начин довели на ивицу егзистенцијалне беде. Уместо да се скрене пажња на ту чињеницу, у медијима се месецима слала слика људи који су наводни „криминалци и провалници“ и тиме се правдала небрига социјалних служби.

Најоштрије осуђујемо неодговоран однос представника државне власти због тога што су без претходног обавештавања и припрема грађана насеља Ушћа и Скеле, и локалне сампоуправе довели азиланте у још једну лошу ситуацију. Истичемо да је простор бараке у оквиру ТЕНТ-а у који су намеравали да сместе људе без грејања, воде и прозора и самим тим недостојан и нехуман за живот људи.

Зелени Србије поздрављају грађанску одважност и толеранцију оних грађана који су током јучерашњег дана азилантима донели јабуке и топлу људску реч.

Предлажемо да свака општина у Србије оформи центар за прихватање азиланата, да се они солидарно распоређују у свим локалним самоуправама Србије погодним за обезбеђење пригодних услова за живот. Такође, да се у локалним заједницама које сада имају азиланте формирају Савети за азиланте који ће чинити представници месних заједница, хуманитарних и других невладиних организација, грађана и општинских власти. Процедура прихватања азиланата мора да пође од припреме локалног становништва и правовременог информисања јавности.Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)