Форум мушкараца Зелених Србије против насиља над Женама, за родну равноправност и заштиту људских права

Време: новембар 2013.
Место: Зрењанин

Одбор Зелених Србије у Зрењанину објављује оснивање „Форума мушкараца“, 25. новембра 2013. године, на Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај форум основан је да би окупљао чланове, активисте, симпатизере Зелених, али и других активних и ангажованих грађана Зрењанина и околине. Идеја Форума мушкараца Зелених Зрењанина није да буде пандан већ основаним, постојећим удружењима, форумима, мрежама, страначким и посланичким групама жена. Овај Форум основан је да би кроз конкретне активности, иницијативе и ангажовано деловање, радио на заштити и промовисању женских људских права, указивао на кршења истих и све у циљу побољшања положаја жена и успостављања родне равноправности. Планирано деловање је локално, регионално и међународно.

 Разлога за оснивање Форума мушкараца је више него довољно. Према писањима локалних и националних медија: “У Србији је 2013. године убијено 38 жена. Полиција прими више од 20.000 пријава насиља у породици годишње.”

 „Сматрамо да за насиље над женама, за кршење, али и промовисање људских права жена, највећу одговорност и улогу имају мушкарци. Да би дошло до конкретних промена у овај области мушкарци треба да преузму ту одговорност и да се конкретно ангажују у том циљу. Мушкарци могу и треба да ангажовано делују међу мушкарцима, прво ради комуникације, информисања и едукације, како би се родна (не)култура дијалога, понашања и односа побољшала и уравнотежила у циљу постизања потпуне равноправности полова. Наше деловање биће организовано кроз различите уличне акције, инцијативе, рад на локалном терену кроз радионице, трибине и слично. Сматрамо да наше деловање треба да почнемо кроз едукативне програме, пројекте и информисање и то прво од локалне микро заједнице, односно од Месне заједнице, а затим и шире. Надамо се да ће се и други Покрети Зелених Србије у читавој земљи организовати на овај или сличан начин, како бисмо се могли умрежити и радити заједнички. Залагаћемо се за добру сарадњу са свим сличним форумима, мрежама, жена, али и са женским и феминистичким групама. Не желимо да оснивање Форума мушкараца Зелених у Зрењанину буде само декларативно или на папиру, већ желимо да допринесемо борби за равноправност и не дискриминацију жена“, закључено је на оснивачком састанку Форума мушкараца, Зелених Србије – Покрет за Зрењанин. 

 

Држава Србија је потписница Конвенције Савета Европе о спречавању насиља над женама. Усвојена је Национална стратегија за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности до 2015. године. Основане су различите посланичке групе, мреже и асоцијације жена. У Србији је 11 општина/градова потписало Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу (ЦЕМР), Зрењанин није међу њима. Поред тога Зрењанин се налази међу 81 општина/градова, који имају основан механизам (радно тело или лице) задужено за питања родне равноправности. Оно што Форум мушкараца поставља као питање јесте када ће се конкретно све ове повеље, стратегије, конвенције и радна тела спроводити у потпуности, практично, динамично и на терену? За то је потребна политичка воља, али и способност да се једно важно питање грађанки Зрењанина, АП Војводине и Србије коначно решава. Уколико владајуће структуре на свим нивоима нису довољно стручни/е, одлучни/е и способни/е за то нека се повуку, јер више од 1600 жена, које месечно трпе насиље у породици, нису у могућности да чекају.

 

 

 Ознаке: , ,
Share
Коментари
  • novoadjanka 26.11.2013 / 07:45

    Gledacemo mi iz Aktivne zenske grupe da sa vama iz Foruma muskaraca, razmenimo neka misljenja :) ))))))

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)