Да ли се у Србији зна за реч превенција и шта та реч означава?

Након великог броја инцидената у којима се уништава животна средина, а посебно воде у Србији, поново се показује небезбедност и немар према животној средини. Изливањем мазута је угрожен цео екосистем реке Грочица а тек нам остаје да видимо да ли су се штетне материје прелиле у Дунав. Зашто опасне и запаљиве материје стоје незаштићене у напуштеном објекту и како се дозвољава да се украде поклопац са резервоара? Питамо се шта би се десило да се тај мазут запалио?

Недопустиво је да се овакви инциденти дешавају изнова а да нико ништа не предузима. Странка Зелени Србије је неколико пута упозоравала на небезбедност а подсећамо вас да ово није први пут да се овакве крађе дешавају. У октобру прошле године украдене су полице из Нуклеарног института Винча а полицајци који су покушали да спрече крађу били су у опасности да се озраче. Лопове је само пука случајност спречила да однесу опасан отпад.

Општина Гроцка је еколошка црна рупа Београда. Ово је већински пољопривредни крај, познат по производњи воћарских и других пољопривредних култура, са великим али неискоришћеним потенцијалом за туризам јер има прелепу обалу Дунава и најстарије археолошко налазиште у Европи. Из тих разлога нам није јасна незаинтересованост локалних али и републичких власти за животну средину Гроцке. На 15 хектара археолошког налазишта има 17 септичких јама. Овде се налази велики број мањих река и потока које свакодневно уништавају околни мали и велики загађивачи. У XXИ веку велики део ове београдске општине још увек нема канализацију, воду и контејнере за смеће, па је крај познат и по рекордном броју дивљих депонија поред оне градске.

Зашто се у нашој држави увек само санирају последице а не мисли се о превенцији? Не можемо а да се поново не запитамо да ли су сви ови проблеми последица гашења Фонда за заштиту животне средине. Ако нема новца за основну заштиту, праћење стања животне средине на шта се троши новац од таксе коју загађивачи уплаћују у буџет Републике Србије?Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)