Сетите се да сте жена

Међународни дан жена, Осми март, празник је који нас подсећа на оно што јесмо, на дуг пут освајања женских права, права на образовање, права гласа, права на рад и многа друга права и на оно што би још требало и мора да нам буде признато. Иако је постигнут значајан напредак у достизању равноправности, родна дискриминација је и даље заступљена у свим сферама друштва.

Почетак обележавања Осмог марта досеже до 1857. године, када су се раднице текстилних и других индустрија удружиле у борби за побољшање радних услова. Наредних година, на овај дан је организован низ догађаја и протеста жена. Једна од значајнијих акција одиграла се 1908. године, када је 15 000 жена у Њујорку захтевало право гласа, краће радно време и боље плате. Друга Интернационала је 1910. године организовала прву Међународну женску конференцију у Копенхагену где је проглашен Међународни дан жена на предлог угледне немачке социјалисткиње Кларе Цеткин. Ипак датум овог празника није био објављен. Осми март је прихваћен као Међународни дан жена тек 1917. године. Међутим, много година се овај дан није прослављао у Западним земљама, све до успона феминистичког покрета 1970. – их година.

Данас је овај празник за многе изгубио политичку конотацију и постао само прилика за изражавање љубави према блиским женама. Стога се можете задовољити поклоном од вољене особе и бити срећне што сте, по њима, бар један дан у години посебне. С друге стране, жеља ми је да се на овај дан се пристетите да нисте само посебне већ сте и једнаке. Једнаке сте у правима, способностима и припадају вам једнаке шансе. Борба за права је данас све слабија а нисмо постигли циљ. Места за напредак има у свим областима: насиље према женама је велико, још увек су жене плаћене мање а раде више, представљеност на положајима на којима се одлучује је више последица афирмативне акције него утемељене равноправности међу половима.

Зато се сетите данас и сваки следећи дан да сте жена – снажна и одлучна, али се сетите и жена које су освојиле права које имамо, и за њих и за нас наставите тај пут.

 

rodna_ravnopravnost_200212Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)