Зоран Арангелов: Закон о потврђивању међународног уговора о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду

Поштовани господине Карићу,

Обраћам вам се у име групе забринутих грађана која дискутује о различитим питањима на најпосећенијем домаћем форуму (Крстарица), па и о најављеним могућим изменама закона о ГМО.

У склопу те теме, уочен је и Предлог закона о потврђивању међународног уговора о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду који је стављен на дневни ред 22. јануара.

Какаво је значење тог уговора и какве су његове последице? Да ли је тачно тумачење које даје Еколошки покрет Новог Сада, чија саопштења можете пронаћи на страницама:

http://ekopatrioti.rs/saopstenje-za-javnost-povodom-izdaje-nacionalnih-interesa/

http://ekopatrioti.rs/saopstenje-za-javnost-povodom-vanredne-sednice-narodne-skupstine/

На форуму Крстарица отворена је и посебна тема о овом међународном уговору:
http://forum.krstarica.com/

Надам се да ћете ми одговорити, као што се надам и да ћете се жестоко успротивити промени закона о ГМО, као и нелегалном узгајању ГМО култура које се нажалост дешава у Србији.

С поштовањем,

Зоран Рангелов
редитељ
РТС

Поштовани Зоране,

Да бисмо се заштитили од могућих злоупотреба, ја сам као народни посланик предлoжио одлагање доношења   Закона о потврђивању међународног уговора о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду  на три године , са обавезом Владе Републике да заштити аутохтоне биљне врсте и сорте као и друге сорте. Тиме би се  обезбедило право на даљу заштиту у оквиру размене као и подела користи од евентуалне комерцијализације од стране учесника у размени.

Сматрам да је у том периоду од  три године неопходно да се донесу и примене  прописи  о оснивању Националне банке генетских ресурса, као и услови за евентуалну размену тих ресурса. Такође, ово би била прилика да одгајивачи домаћих сорти семена региструју, заштите и патентирају своје производе уз помоћ Владе, да би тиме обезбедили даљу поделу користи од комерцијализације.

Зелени Србије се од свог оснивања боре против увођења генетички модификованих организама у Србију. Велики број акција, петиција и јавно слушање које је на мој предлог организовано у Народној скупштини говоре о нашем залагању за Србију слободну од ГМО, и то се неће променити.

Велики поздрав,

Иван М. КарићShare
Коментари
 • Persa 02.03.2014 / 18:51

  Poštovani gospodine Kariću,

  Ja Vas najlepše molim da date sve ode sebe i izborite se da se nikada ne promeni nas zakon o GMO hrani. Možete nam slobodno predloziti kako vam u tome možemo pomoći i mi građani koji smo svesni koje zlo će nam doneti GM hrana, kako našoj privredi tako zdravlju našeg naroda, nasih pokolenja.Ja dobro znam da ste Vi jako dobro obavešteni i o tome koje sve štete nam GMO može doneti i gotovo sam sigurna da ćete se VI izboriti da nas to najveće zlo po čovečanstvo zaobiđe.
  Gospodin Nikola Aleksic se bori iz sve snage da politišarima otvori oči koje se višestruko zlo nalazi u GMO.
  Pozdrav,
  Hvala Vam unapred…

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)