Зелени Србије о неукидању ЈП “НОС”

У четвртак, 20.09. је одржан састанак Одбора за заштиту животне средине у Народној скупштини. На дневном реду су биле измене Закона о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности. Зелени Србије већ дуже време траже од надлежних институција да се испита рад ЈП “Нуклеарни објекти Србије” и уради процена безбедности, а инциденти (акциденти?) који су све чешћи само потврђују наше сумње. Нажалост, на Одбору се показало да о овим проблемима може да се прича али не и разговара – политичка воља је већа од опасности која се налази на само 10км од центра Београда.
Зелени Србије питају:

1. Да ли се жути колач чистог уранијума 3 Т још увек налази у Институту Винча и да ли је сигурно да ту остане?

2. Да ли сте упознати са чињеницом да нови Хангар 3 још увек није добио дозволу за рад због проблема са извештајем о сигурности?

3. Да ли сте упознати са чињеницом да је стари Хангар 1 пун остатака уранијума од нуклеарног горива старог 50 година, наткривен лименим кровом и окружен растињем? Да ли постоји план за случај пожара?

4. Зашто пројекти ИПА програма (Инструменти за предприступну помоћ) стоје?
Ово су озбиљна питања, тражимо да се све добро истражи, да се уради стручна процена и одговори, јер јавност има право да зна.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)