Да ли знате како пружити прву помоћ приликом саобраћајне несреће?

У претходних неколико дана догодио се велики број саобраћајних несрећа, у којима је изгубљено више од двадесет живота. Уколико смо очевици саобраћајне несрећа, постоји не само морална већ и законска обавеза прве помоћи настрадалима. Оно што ме је нагнало да се посветим овом проблему су изјаве очевидаца који су притекли први у помоћ. Наравно, поставља се питање колико смо обучени или боље речено оспособљени да заиста помогнемо унесрећеном на адекватан начин, а да при томе не угрозимо живот настрадалог, а ни свој. Зато ћу покушати да приближим основе прве помоћи у таквим ситуацијама:

• Прва и основна ствар коју треба да учинимо у колико се нађемо у ситуацији да наиђемо на саобраћајну несречу јесте да зауставимо наше возило на прописној удаљености (у којој је по процени ваш живот безбедан). Затим са трокутом иза вашег возила обавестите учеснике у саобраћају да је застој на путу.

• Следећа ставка јесте да погледате колико има повређених и потом окренете службе 192 (полицију) и 194 (хитну помоћ), а по потреби колико је уочљиво да су повређени заробљени у олупинама позвати и 193 (ватрогасце). То је моменат који је пресудан да помоћ стигне на време. У разговору са дежурном екипом потрудите се да што боље опишете то што видите, колико је возила учествовало у несрећи, колико је повређених, колико њих одговара на ваше позиве … Једноставно, да слушате постављена питања која Вам се упућују и слушате упутства која Вам се дају. У овом кораку уколико процените да нисте угрожени једино што можете да учините јесте да извадите кључ из браве и тако спречите електро-пожар кола.

• Наравно поставља се питање да ли повређеног треба да извлачите из аутомобила? Према професионалном мишљењу, а до сада се то показало као тачно ЈЕДИНО ОБУЧЕНЕ ОСОБЕ МОГУ ДА ИЗВЛАЧЕ ПОВРЕЂЕНОГ ИЗ УДЕСА.

• Трезвено чекати да се појаве стручне екипе којима можете бити од помоћи.

Сматрам да је неопходно да се ове информације веома озбилно схвате, јер једино тако ни Вама, а ни повређеном живот неће бити угрожен.

Апелујем да се као друштво позабавимо овим проблемом и да што више људи едукујемо и обучимо да би били од помоћи. Такве ствари се не дешавају другом, већ нама и никада се не зна када ће нам то знање затребати.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)