Зелени Србије на 4. Конгресу Европске Зелене Партије у Паризу

Делегација Зелених Србије, предвођена председником Иваном Карићем, учествовала је на 4. Конгресу Европске Зелене Партије, одржаном у Паризу од 11. до 13. новембра 2011. године. На овом великом и значајном скупу учествовале су бројне зелене партије из Европе, а Зелени Србије су посебно вредне контакте остварили са партијама из земаља окружења: Грчке, Бугарске, Румуније, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније и Албаније.
У мноштву конструктивних дискусија и радионица, као најважније за Зелене Србије издвојиле су се следеће:

1. Ефикасан одговор на популизам – фокус на инклузивне поруке намењене различитим циљним групама и начине да се брзо и ефикасно одговори на популистичка претеривања и дезинформације.

2. Нови Зелени Договор (Green New Deal) – успешни примери спровођења нових зелених политика, искуства и вештине које нам помажу да се глобални примери прилагоде локалним, регионалним и националним политичким условима.

3. Климатске промене – дискусија о резолуцијама које представљају саму срж зелене политике, са фокусом на сарадњу и кооперацију чланица зелене породице по овом питању.

4. Балканска мрежа – специфичан циљ је јачање зелених партија и покрета у ширем региону Балкана и организовње подршке и сарадње у форсирању зелених политика у грађанском друштву. Посебан изазов представља чињеница да нису све балканске земље чланице Европске Уније и да не могу све подједнако ефикасно да деле информације, па је успостављање јединствене базе података начин за превазилажење овог проблема.
Зелени Србије ће учестовати на наредном састанку балканских зелених партија у Грчкој. Понудили су се да буду организатори зимског састанка балканске мреже.

5. Зелени Исток – Запад Дијалог (Green East West Dialogue) – већ 20 година представља подршку зеленим партијама Источне Европе и нуди практичну помоћ у њиховом позиционирању на политичкој сцени.

6. Студија „Солидарност и снага“ Heinrich Bӧll Фондације – давање подстрека европској сарадњи у 5 главних области: клима/енергија, ширење/суседство, спољна политика, пољопривреда и економија. Ова студија ће бити полазна тачка за европску дебату, коју ће у 2012. покренути Зелена Европска Фондација (Green European Foundation).

7. Усвајање Париске Деклерације – у оквиру које посебно место заузима Хитна Резолуција против нових нуклеарних постројења и складишта нуклеарног отпада, која је усвојена на предлог Зелених Србије.
Поред ових, разматране су и теме: дигиталних права, инклузије Рома, људских права, индустријских политика, Медитеранске мреже, спољних послова, миграција, трговинских односа Европе и Кине, Федерације Младих Европских Зелених и многе друге.Ознаке: , , , , ,
Share
Коментари
  • EKOpolis network 22.11.2011 / 08:19

    Znacajan nastup i dobra promocija autenticnog “YELENOG POKRETA” u Srbiji.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)