Ментална гимнастика за наше клинце

Ако сте родитељ основца који се на распусту досађује због лоших временских прилика, тренутак је  да му се посветите. Спојите лепо са корисним и унесите мало разоноде у досадне кишне сате. Свима је добро познато да су методе наставе које користи наше школство депласиране и досадне. Ово је прилика да вашем детету покажете да учење може да буде и забавно.

Нисам никакав експерт у образовању, психологији или педагодији. По струци сам инжењер, имам две ћерке и 41 годину живота. С обзиром да сам без посла већ неколико година, имала сам довољно времена да се посветим својим девојчицама и њиховим потребама.

Пре око годину дана копајући по интернету наишла сам на информацију о књизи “The Mind Map Book Тонија Бузана (код нас је ову књигу издала “Финеса” ). Након читања упалила ми се лампица и укапирала сам шта представљају цртежи у публикацији коју је мој супруг, још 2006. године, донео са једног конгреса у Непалу. Публикација је уствари скуп извештаја направљених у виду визуалних бележака по методи којаје чини ми се врло слична мапирању ума о чему пише Бузан.

Ево једне странице из те публикације:

Занимљиво, зар не? У поменутој књизи Тонија Бузана врло сликовито су описани недостаци стандардног начина прављења бележака. Овакав начин се одликује линеарним  образцем, одсуством визуелног ритма, боја, имагинација, а користи мање од половине капацитета нашег најразвијенијег дела мозга – церебралног кортекса. Тони Бузан пише:

“А шта мозак ради када му је досадно? Утиша се, искључи и оде на спавање. То значи да 95% писмене људске популације прави белешке на начин који је осмишљен тако да изазива досаду, и њима самима и другима, до нивоа менталне конфузије и да многе од њих пошаље у стање бесвести.

А метод делује. Треба само да погледамо по школским, универзитетским, месним и градским библиотекама широм света. Шта половина људи ради у тим библиотекама? Спава! Наша места за учење постала су велике јавне спаваонице!”

Мапа ума је графичко средство које омогућава ослобађање потенцијала мозга. Да би објаснио тај потенцијал, аутор наводи резултате истраживања др Марка Розенвајга из Париза, који су фасцинантни. Истраживања су довела до закључка да када би сте у људски мозак сваке секунде у наредних 100 година “убацивали” по 10 појединачних података (речи или слике) искористили би сте мање од једне десетине његовог складишног капацитета.

Мапе ума олакшавају памћење и учење на свим нивоима. Књига је написана да омогући читаоцу да научи како да учи.

Упечатљивост мапе ума се остварује постављањем централне слике уместо централне речи и коришћењем слика уместо речи где год је то могуће. Јер слике, много чешће него речи, изазивају подсећање, а и снажније су у покретању асоцијација, што појачава креативно размишљање и памћење.

Како то изгледа погледајте на следећем примеру:

Укратко о техникама мапирања ума можете сазнати на адреси: www.youtube.com/watch?v=MlabrWv25qQ.

И на крају, нећу вам писањем ускратити задовољство које ћете остетити читањем ове књиге. Топло вам је препоручујем.

Све у свему, прошлог лета сам моју  10-годишњу ћерку Јелисавету упознала са правилима мапирања. На моје велико задовољство она се врло заинтересовала за мапе уме. У међувремену смо набавиле и софтвер који служи за мапирање. Наравно, није се оптерећивала савладавањем технике мапирања. То је више била игра. Њене и моје мапе ума далеко су од оних које заиста заслужују такав назив.

Ипак, никако не могу да се ослободим утиска да је моје дете баш због цртања мапа ума лакше и са више интересовања  усвојило градиво из историје и освојило прво место на општинском такмичењу, што, признаћете, и није баш мала ствар.

Погледајте како је то изгледало:Ознаке: , ,
Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)