Еколист – Зелени Србије и Европа

У интервјуима покушавам да кажем најважније ствари. Политичке фразе ми никада нису блиске и о Зеленима размишљам као о великом пројекту и важном послу. Знам да неки моји интервјуи не носе довољно реторичких порука. Али, и такви – интервјуи су и даље прича. Ми овде у ствари и немамо места за причу; Ми у Зеленима и сви Ми. Сваки дан имамо све више посла.

Издвојио сам само нека питања и одговоре из Еколиста:

Већина екологију повезује само са заштитом животне средине, неретко само са одржавањем чистоће. Како на то гледају Зелени Србије?

- Да, и истраживања која су Зелени Србије недавно направили на територији целе Србије јасно указују на то да људи увиђају да је очување животне средине велики проблем, али да још не виде јасно везу између овог и социјално-економских проблема, које далеко боље осећају. На жалост, деценијама су код нас зелени покрети маргинализовани и представљани као некакви чудаци који хоће да нас врате у 18. век. Наша одговорност према држави или породици није повратак уназад, него искорак унапред, промена свести и потреба да живимо одрживо. Нећемо да зауставимо цивилизацију да бисмо живели здравије. Ако смо кренули од нуле, од минус стања, сваки корак је бољитак. Ми хоћчемо да ти кораци буду бржи, да закони буду строжији, да контрола државе, без обзира да ли је компанија државна или приватна, буде строжија. И да полако дижемо критеријуме које морају да задовоље. Не смемо да направимо рез, јер не можемо остати без привреде. А то значи да се зелене политике и те како брину о економији. Да не говоримо о социјалним аспектима и чињеници да само здрави људи могу да привређују и имају квалитетнији социјални статус, а то ће све теже бити у загађеним срединама и привреди без чистих технологија. Дакле, политика Зелених Србије надмашује заштитарство и дубоко је уткана у све виталне сфере друштва. Наш задатак је да грађане управо у то уверимо.

С обзиром да је странка окупила многе покрете и активисте из невладиног сектора, како ће се њено деловање разликовати од оног у цивилном друштву?

- Политика, за разлику од активизма, носи другу врсту одговорности и, мада ћемо као странка сарађивати са цивилним сектором, они који су ушли у партију прихватају и политичка средства деловања и комуникације. Наравно, постојање партије не гаси потребу за снажним невладиним сектором и наш циљ није да га скроз ” упијемо”, али ова два друштвена облика морају да се разликују како би сваки испуњавао своју сврху. Управо људи из НВО сектора кроз политику могу да дају највећи допринос.

Где су ту ЗС у европским и светским оквирима?

- Наравно, наша је тежња и веома важан циљ да уђемо у породицу европских зелених странака, о чему говори и наша проевропска оријентација. Готово од самог формирања странке почела је и комуникација са”сестринским” зеленим странкама и посебно је важно што су оне све јаче и значајније у региону. Сведоци смо да је та регионална срадња и за Европу ових дана тема број 1, када смо ми у питању, па је зато важно да имамо добре контакте са нама најближим зеленим странкама.

Једна од наших политичких одредница је екологија и економија – Европа.
Зелени спектар идеја и зелени спектар вредности је само у једном сегменту еколошки и заштитарски. Зелени су покрети генерално социјалдемократске оријентације. Мислимо да је у Србији, која је оптерећена разноразним наслеђима ратова, економске беде, националне нетрпељивости, верске нетрпељивости, недовољног разумевања етничких група, врло важно да зелени приступ равноправности понуди ново решење. Доста смо били заточеници лоше економије, која је продуковала још гору екологију. Сада је да нашом екологијом добијемо и зелену економију.

Свакако, еколошка питања биће веома битна и у процесу интеграције Србије у Европску унију. Већ сада се зна да ће више од 60 одсто европских услова које ће нам поставити бити еколошки, а видећете да ће еколошке норме које ћемо морати да испунимо можда стићи и до 80 одсто, што само говори о томе да смо ми врло проблематична и загађена средина. У том контексту, сарадња се европским зеленим партијама ће бити више него драгоцена, а верујем да ће и наша држава морати да схвати важност сопствене зелене странке као преговарача и гаранта испуњења тих услова.Ознаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)