Србија – црна тачка на мапи Европе!

Недавно је Курир објавио чланак на тему – Србија најзагађенија држава Европе.

Мрачне чињенице о нашој еколошкој стварности које су у чланку елабориране само су бледа слика озбиљних последица по будућност које ће несавесно понашање свих одгворних узроковати.

“Србија препуна еколошких темпираних бомби: Велики бачки канал званично најзагађенији водоток на целом континенту, Београду прети 150 еколошких катастрофа, општина Бор најзатрованија на западном Балкану, а Панчевци већ 40 година живе у правом хемијском паклу.”

У истраживању јавног мњења које су Зелени Србије спровели за интерне потребе у априлу ове године, свега је 1% грађана изјавило да је сасвим задовољно животном средином. Као разлог “задовољства”, навели су смањени обим индустријске производње, који је резултирао и смањењем стопе загађења :( … али и запослености…

Зелени Србије су уједињена снага коју чини велики број активиста који се еколошким, економским и проевропским темама бавио ван структура власти. Међутим, правила игре су веома јасна – ако те нема у парламенту и уколико свој активизам не учиниш формалним твој активизам је тек једна кап у (веома) прљавом океану.

Текст из Курира, као и истраживање које смо ми спровели говоре и много и ништа. Говоре много о последицама себичности и неодговорности и ништа о њиховим узроцима.

На овом месту, на улицама и градовима, у парковима и на насипима и у Парламенту Републике Србије хоћемо да се бавимо узроцима. То је мој мотив.

Време ће показати… мада, у контексту тема које у фокус стављају Зелени Србије, време не ради за нас…Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)