Зелени Србије уручили помоћ грађанима Македоније

Време: септембар 2016.
Место: Македонија

Зелени фронт (Зелени Србије и Зелена еколошка партија-Зелени) је показао солидарност и бригу за народ Македоније, и заједно са члановима и симпатизерима Зелених Србије и ЗЕП-Зелених прикупио помоћ за грађане који живе у поплављеним подручјима у Скопљу и околини. Председник Зелених Србије и народни посланик Иван Карић је хуманитарну помоћ уручио Црвеном крсту Републике Македоније, који ће је даље расподелити најугроженијима. Зеленог колегу је дочекала Лилјана Поповска, председница партије Демократска обнова на Македонија-Зелени и посланица у парламенту Македоније, која се захвалила Зеленима Србије што су на овај начин уз грађане, истакавши да то народу Македоније много значи.

Елементарне непогоде у виду катастрофалних поплава које су задесиле Македонију опустошиле су Скопље и његову околину. Последица катастрофе јесу најмање 20 настрадалих  и велики број повређених. Грађани су претрпели велику материјалну штету, остали без својих домова и основних средстава за живот. Одбори Зелених Србије и Зелене еколошке партије-Зелени су прикупили помоћ која се састоји од: флаширане воде за пиће, пелена и одеће за бебе, средстава за личну хигијену, средстава за дезинфекцију, влажних марамица, гардеробе, ћебади и врећа за спавање.

Иван Карић је истакао да Зелени фронт и грађани Србије нису заборавили помоћ и подршку коју нам је пружила Македонија 2014. године. Народни посланик Иван Карић је и сам доживео поплаву у свом родном Обреновцу, када је све дане провео са својим суграђанима, не напуштајући град ни у најтежим тренутцима.

Председник Зелених Србије и председница Д.О.М.–Зелених Македоније су се сложили да су еколошке катастрофе које погађају Балкан само почетак деструктивног деловања климатских промена. Поплаве, суше, пожари, топлотни удари, клизишта, недостатак пијаће воде, глад, миграције, губитак биодиверзитета и природних станишта, епидемије и појаве бројних болести су последице глобалног загревања и климатских промена са којима се већ суочавамо. У будућности ће овакве катастрофе бити много интензивније уколико што пре не предузмемо одговарајуће мере. Двоје народних посланика из Србије и Македоније су нагласили да климатске промене не смеју бити изговор и оправдање да ништа не чинимо, него подстицај да програмима адаптације и прилагођавања припремимо своје земље и регион Западног Балкана на све израженије последице. Што пре треба приступити измени досадашње економске и пољопривредне политике, увођењу фонда (по моделу Карипски фонд), обавезним осигурањем од природних непогода и еколошких катастрофа.

Еколошки интегритет може бити постигнут само заједничким деловањем свих нас, па тако и заједничком стратегијом прилагођавања на климатске промене земаља Балкана у којој мере убрзаног пошумљавања простора и биолошких мера заштите Балканског подручја треба да имају приоритет. Председници две зелене партије су обећали да ће наставити са иницијативом за борбу против климатских промена кроз Зелену Балканску мрежу (део Европске зелене партије) са партнерским зеленим партијама из Грчке, Црне Горе, Албаније, Бугарске и Румуније.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)