Представници Европске зелене партије у посети Зеленима Србије

Време: 22. септембар 2016
Место: Београд

Приликом неформалне посете представника Европске зелене партије, Ораса Тинкинена, члана комитета Европске зелене партије и Весне Јусуп, координаторке мреже Зелене европске партије Зеленима Србије, од 22-23. септембра 2016. године, након састанка са народним посланицима Зелених Србије, Иваном Карићем и др Љубинком Ракоњцем, одржан је и састанак са руководством странке, односно члановима Председништва и координаторима Бироа Зелених Србије. После упознавања европских Зелених са присутним члановима Зелених Србије, уследио је конструктиван разговор о темама које се односе на актуелна политичка дешавања у земљи, региону и шире, као и о темама које се односе искључиво на рад и активности Зелених Србије.

Народни посланик и председник Зелених Србије, Иван Карић изразио је велико задовољство што може да поздрави представнике европских Зелених и што и сами чланови Зелених Србије могу, у непосредном разговору, да изнесу своја искуства и проблеме са којима се сусрећу у свакодневном раду на заштити животне средине, у својим локалним заједницама. Председник Карић је истакао и значај Зеленог фронта, који постаје водећа зелена снага и зелена политичка перспектива у Србији, која може на конкретан начин да решава проблеме животне средине и остале нагомилане проблеме.

Окупљеним члановима Орас Тинкинен пренео је искуства европских Зелених, начину на који они воде политику, у области људских права, социјалне правде, животне средине, демократије, као и економије, пољопривреде, образовања и свих других области од значаја за друштвену заједницу. При том, нагласио је велики значај транспарентности и инклузије свих у тај процес, без обзира на пол, узраст, мањинску припадност, сексуалну оријентацију, јер само на тај начин могу да се деле заједничке вредности и идеје и да се стигне до зацртаног циља.

На састанку је изнето низ проблема са којима се одбори Зелених Србије у својим локалним срединама сусрећу свакодневно, у Богатићу, Сремској Митровици, Обреновцу, Шапцу, у нади да ће добити адекватне савете како би их превазишли, а по узору на европске моделе.

Колеге из Зелене европске партије су истакли да је потребно мотивисати људе, посебно младе, да се баве политиком и да се укључе у рад политичке партије, и представили су искуство Зелених из Финске, наглашавајући да партија не треба да служи за остваривање појединачних интереса, већ треба да буде спремна да се посвети реализацији и решавању конкретних проблема, са позиције појединца и са позиције заједничког деловања у оквиру партије. То се остварује путем разних активности, као што су кампање, форуми, радионице, у које се укључује и шира јавност и друштвена заједница, ради подизања свести о појединачном проблему, што је први корак ка проналажењу решења.

Посебно су истакли да млади морају да имају централно место и кључну улогу у зеленим партијама, како би изнели терет решавања проблема, а да су такође млади и образовани научници надасве потребни, с обзиром да и само схватање и решавање проблема заштите животне средине могу да се сагледају само са становишта науке. Гост из Финске је навео пример из своје земље, где нико није препуштен сам себи, где се у оквиру ЕУ пројекта „Youth Guarantee“ младима који немају формално образовање или су незапослени, обезбеђује у веома кратком року могућност да студирају или да раде. Овакав пројекат реализује се и у осталим земљама ЕУ.

Састанку са европским Зеленима присуствовали су и представници Словачке странке. И они су изнели проблеме са којима се, као мањинска странка, суочавају, и изразили жељу да ближе сарађују са Зеленима Србије.

Орас Тинкинен је посебно нагласио да Зелени Србије поред заштите животне средине и екологије, треба по сваком питању које је од друштвеног значаја да имају свој став и да га као такво заступају пред појединцима и институцијама, односно да имају „зелено мишљење“ о предметном проблему, али и о сваком сегменту друштва (социјалној политици, људским правима, слободи, образовању и науци, економији, енергетици, демократији, медијима, запослености, пољопривреди, саобраћају, здрављу).Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)