Зелени Србије и Д.О.М. – Зелени Македоније: „Климатске промене узрок поплава у Скопљу“

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић разговарао је данас са Лилјаном Поповском, председницом македонске странке ДОМ – Зелени, чланом Европске зелене партије. Повод су катастрофална дешавања која су погодила Македонију и Скопље. Разговарало се о тренутној ситуацији у македонској престоници и начину на који Зелени Србије и грађани Србије могу помоћи пријатељском народу Скопља и Македоније. Било је речи и о стратешким плановима и активностима у оквиру Балканске мреже зелених партија, унапређењу сарадње између наше две странке, покретању заједничких иницијатива и кампања, као и о потенцијалним пројектима у региону.

Теме којима се баве зелене партије упућују на политичку сарадњу, која ће бити усмерена на већу заступљеност и развој зелене политике на Балкану. Деструктивно деловање на животну средину и последице климатских промена не познаје границе. Управо из тих разлога странке морају да се удруже и да превентивно делују како би се квалитетније управљало еколошким ризицима. Сарадња Зелених Србије и ДОМ-а – Зелени Македоније представља перспективу за одрживи развој обе државе. Разменом знања и искуства кроз унапређење зелене политике и пројекте странке ће дати допринос решавању еколошких проблема који последњих година потресају Балкан. Он је изложен бројним природним хазардима, а невреме и поплаве које су се последњих дана догодиле у Македонији су нас подсетиле на 2014. годину и катастрофалне поплаве које су погодиле Србију.

Евидентно је да су за природне непогоде које погађају подручје Балкана одговорне и климатске промене, па су се председници зелених партија сложили око програмских приоритета: климатске промене и природни хазарди, престанак производње и коришћења енергије из фосилних горива, енергетски преображај ка коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, еколошка безбедност у региону.

Зелени Србије су упутили искрено саучешће и жаљење због настрадалих у невремену и катастрофалној поплави која је погодила шире подручје Скопља, и зразили велику забринутост због тренутне ситуације у Македонији. Градски одбор Зелених Србије Шабац покренуо је акцију сакупљања помоћи за грађане Скопља и Македоније.

Данас, Зелени позивају своје одборе, чланове, симпатизере и грађане Србије да покажу солидарност. Помоћ за народ Македоније у виду хране, воде, хране и пелене за бебе, средства за хигијену и дезинфекцију, гардеробе, вреће за спавање, ћебад ће се сакупљати у одборима Зелених Србије или у централи странке у Београду. Прикупљању помоћи прикључила се и друга српска зелена странка Зелена еколошка партија-Зелени.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)