ЗЕЛЕНИ ФРОНТ: ПОДРЖАВАМО ЕКОЛОШКИ ПРОГРАМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Зелени окупљени око ЗЕЛЕНОГ ФРОНТА подржали су експозе Александра Вучића и гласали за избор нове Владе Републике Србије. Зелени Србије и Зелена еколошка партија-Зелени позитивно оцењују део експозеа који се односио на реалност климатских промена, управљање ризицима, заштите животне средине и енергетске стабилности. Народни посланици Иван Карић, председник Зелених Србије и др Љуба Ракоњац, потпредседник Зелених Србије су својим гласовима у Народној скупштини подржали избор нове Владе. Зелена еколошка партија-Зелени и њен председник Дејан Булатовић као партнери у ЗЕЛЕНОМ ФРОНТУ су се сложили око овог избора.

Охрабрује чињеница да је председник Владе Александар Вучић у свом експозеу апострофирао климатске промене као претњу и најавио програме адаптације, превенције и митигације. У области заштите животне средине је најавио реализацију пројеката управљања отпадом (регионалне депоније, Винча…), рециклаже, изградње система за пречишћавање отпадних и пијаћих вода и даљу припрему за испуњавање стандарда у Поглављу 27. Кроз различите пројекте у енергетици најављено је улагање у енергетску ефикасност и уштеду.

Србији је неопходна зелена економија и зелена индустријска трансформација. Отварањем зелених радних места у наредних 5 година могло би да се запосли 150.000 грађана, у областима енергетике, пољопривреде, индустрије, грађевинарства, производње и прераде хране, туризма, трговине, транспорта, урбанизма, еколошких иновација и IT сектора. ЗЕЛЕНИ ФРОНТ може да подржи и реализује пројекте смањења расипања енергије и коришћења обновљивих извора енергије како би избегли енергетско сиромаштво. Промене начина живота и исхране – елиминација употребе трансмасних киселина и „џанки фуда“. Отварање зелених радних места и смањивања незапослености младих. Уклањање узрока погоршања здравља због лоше еколошке праксе и прекомерног загађења. Заустављање девастирања земљишта и простора, као и свеобухватним програмима пошумљавања и биолошке рекултивације.

Наставићемо да аргументима инсистирамо на потреби оснивања посебног сектора, министарства или владиног тела за заштиту животне средине и природне ресурсе како би лакше и брже испунили све захтеве из Поглавља 27, а Србију пре начинили зеленијом, чистијом и здравијом за  удобан живот свих њених грађанки и грађана.

Заједничка жеља наше две странке (Зелени Србије и Зелена еколошка партија-Зелени) јесте да помогнемо Србији, својим знањем, искуством, зеленим идејама и међународним контактима у Европској зеленој партији и у Балканској мрежи зелених партија. Спремни смо да својим умећем и радом подржимо Владу Србије у намери да даље трансформише наше друштво и настави пут ка Европској унији.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)