Зелени: живом свету у Босуту прети изумирање

Већ неколико деценија у назад Србија се свакодневно бори са криволовом и криволовцима који струјом, динамитом и мрежама врше тотални излов рибе. Последњих дана ситуација је кулминирала на реци Босут. Активисти Зелене еколошке партије, покрета Босут и општине Шид ће уложити све напоре како би спречили даље деградирање реке Босут и њеног екосистема и бидиверзитета.

Излов аутохтоних врста рибе представља озбиљан облик еколошког криминалитета. Криволов угрожава постојање аутохтоних врста риба, што представља велики губитак за локалну заједницу која може остати без јако значајног ресурса.  Иако је коришћење апарата за електрориболов Законом о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда строго забрањено и кажњиво, рибокрадице не презају ни због кривичних ни прекршајних дела и оваквим нелегалним риболовом наносе непроцењиву штету рибљем фонду.

Помор рибе на реци Босут се дешава не тако неретко, а као могући узрок проблема представља сочивица, која угрожава квалитет реке. Веома брзо се размножава, плута по површини воде формирајући дебели покривач на површини реке. Томе доприносе воде које се сливају са околних ораница при чему у Босут уносе знатне количине азота. Он утиче на убрзани развој сочивице, која узима светлост организмима у води и троши кисеоник, што може довести до помора риба и нарушавања биодиверзитета реке. Неопходно је предузети хитне мере, али механичко чишћење не даје значајне и резултате. Загађењу реке Босут свакодневно доприносе и неодговорни грађани одлажући смеће на обалу реке, која је све више покривена нелегалним депонијама и дивљим сметлишта. То само потврђује чињеницу колико је свест грађана о заштити животне средине ниска.

Санација проблема реке Босут захтева примену дугорочних мера и велика финансијска улагања, због чега истичемо потребу великог пројекта, за чију реализацију би се обезбедила средства из ЕУ фондова.

Иван Карић, народни посланик Зелених Србије подржава борбу свог зеленог колеге Дејана Булатовића из Зелене еколошке партије, и каже да ће о овом случају на Босуту обавестити надлежно министарство, као и скупштинске Одборе за заштиту животне средине и пољопривреду.

Зелени у Србији (Зелени Србије и Зелена еколошка партија-Зелени) позивају сва удружења риболоваца и заштитника и љубитеља природе да нам се придруже у зелени фронт и да заједно уз помоћ институција државе станемо на пут бесправном и дивљем излову рибе и уништавању живог света у рекама наше Србије.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)