ОСНИВАЊЕ КОНГРЕСА СВИХ ЗЕЛЕНИХ СНАГА СРБИЈЕ

Иницијатива Славка Глибетића, потпредседника Зелених Србије

 

UntitledИдеја да се оснујe политички институционални оквир – „Конгрес свих зелених снага Србије“ у коме могу да се обједине у заједничком деловању појединци, удружења, групе, покрети, странке, једном речју све „зелене снаге Србије“са циљем је да се оснажи и убрза преображај Србије на основу зелених политика одрживог развоја, зелене и циркуларне економије и укључености сваког појединца у друштво.

Конгрес свих зелених снага Србије допринеће да Србија постане еколошки одговорно друштво са еколошки одговорном државом, односно јавном управом.

Неопходан је одлучни заокрет: смањење расипања енергије, коришћење обновљивих извора енергије да би избегли енергетско сиромаштво. Промена начина живота и исхране-елиминација употребе трансмасних киселина. Уклањање узрока погоршања здравља због еколошке неодговорности и прекомерних загађења – посебно ваздуха. Очување вода и спашавање изворишта од неодговорног газдовања. Заштита од продора генетски модификованих организама (ГМО). Престанак угрожавања биљних и животињских врста, посебно пчела. Прилагођавање климатским променама и заустављање деградирања земљишта и простора. Одлучна оријентација ка превентиви у заштити  здравља.

Конгрес свих зелених снага Србије деловао би на принципу консензуса, односно договора. Треба да буде кровна организација, способна да постане партнер Народној скупштини Србије и Влади Републике Србије и допринесе кроз снажан и делотворан утицај преокрету у развоју Србије.

Позивам и представнике државе, државних установа као и све оне који верују и желе да се укључе и да раде на остварењу ових поменутих циљева, да нам се придруже, иницијатива је отворена за све.

Придружи се.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)