„Зелени фронт“ – Конгрес свих зелених снага Србије

Зелени у Србији су одлучни у намери да се зелена и еколошка политика ојачају и на најбољи начин промовишу. Због тога сматрамо да на српској политичкој и грађанској сцени треба што пре објединити све зелене и еколошке актере у један велики „зелени (еколошки) фронт“. Разговори су већ започети на релацији две регуларно регистроване зелене странке, Зелених Србије и Зелене еколошке партије-Зелени.

Идеја је да се оснујe политички институционални оквир – „Конгрес свих зелених снага Србије“ – „зелени фронт“ у коме могу да се обједине у заједничком деловању појединци, експерти, удружења, организације цивилног друштва, новинари, групе, покрети, странке, једном речју све „зелене снаге Србије“. Обједињавање се иницира са циљем да се оснажи и убрза преображај Србије и њен пут ка ЕУ, на основу зелених политика, одрживог развоја, зелене и циркуларне економије, отварања зелених радних места, заштите животне средине и укључености сваког појединца у друштво. Конгрес свих зелених снага Србије допринеће да наша земља постане еколошки и енергетски одговорно друштво са еколошки одговорном државом, односно јавном управом.

Србији је неопходан одлучан заокрет у економији и зеленој индустријској трансформацији. Отварањем зелених радних места у наредних пет година могло би да се запосли 150.000 грађана, у областима енергетике, пољопривреде, индустрије, грађевинарства, производње и прераде хране, туризма, трговине, транспорта, урбанизма, еколошких иновација и IT сектора. То би довело до смањења расипања енергије и коришћења обновљивих извора енергије како би избегли енергетско сиромаштво. Промене начина живота и исхране – елиминација употребе трансмасних киселина и „џанки фуда“. Отварање зелених радних места и смањивања незапослености младих. Уклањање узрока погоршања здравља због еколошке неодговорности и прекомерних загађења – посебно ваздуха. Очување вода и спашавање изворишта од неодговорног газдовања. Заштита од продора генетички модификованих организама (ГМО). Престанак угрожавања биљних и животињских врста, посебно пчела. Ублажавање и прилагођавање климатским променама, као и заустављање девастирања земљишта и простора. Одлучна оријентација ка превентиви у заштити здравља и животне средине.

Конгрес свих зелених снага Србије деловао би на принципу консензуса, односно договора. Требало би да буде кровна организација, способна да постане партнер Народној скупштини Србије и Влади Републике Србије. „Зелени фронт“ би требало да допринесе држави кроз снажан и делотворан утицај у зеленом преокрету економског развоја и кроз зелену трансформацију индустрије у Србији. Бићемо генератор зелених и еколошких идеја које ће бити на услузи грађанима и грађанкама Србије, али бићемо спремни и да својим радом помогнемо држави и њеним представницима у намери да даље трансформишу наше друштво и наставе пут ка Европској унији.

Позивамо и представнике државе, државних установа, као и све оне који верују и желе да се укључе и раде на остварењу зелених циљева, да нам се придруже – иницијатива је отворена за све.

Придружи се!

 

Зелена еколошка партија-Зелени

Дејан Булатовић, председник

Зелени Србије

Иван Карић, председник



Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)