Европски парламент рекао НЕ ГМО, Зелени Србије потврдили своје опредељење за Србију без ГМО

На Скупштини одржаној 18. јуна, Зелени Србије су још једном потврдили свој став да желе Србију без ГМО производа, односно да се опредељују за традиционалну, контролисану и органску производњу, без ГМО. На основу Декларације за Србију без ГМО, од 5. фебруара 2013. године, велики број градова и општина у Србији већ је прогласио своје територије зонама забране за ГМО. Преглед градова и општина – зона забрана за ГМО, дат је на интернет линку ОВДЕ

НЕ ГМО у ЕУ!

Европски парламент је на свом недавно одржаном, јунском пленарном заседању, такође рекао НЕ, како “старим”, тако и “новим” ГМО, у Европској унији. Гласање је обављено за пет различитих предлога, у вези са ГМО, и постигнут је прилично јединствен, негативни став Европског парламента по питању ГМО. Гласало се о процесу издавања дозвола за увоз ГМО, а суштина је у томе да ЕП не сматра демократским процес доношења одлука о одобрењу увоза хране која садржи ГМО и исхране производима који садрже ГМО. Посебан одбор експерата из земаља чланица ЕУ није успео да постигне квалификовану веćину, па је Комисија у прошлости неспретно реаговала по питању дозвола за увоз, без подршке држава чланица. Ово би требало да буде изузетак, јер је Комисија одбила да то учини са глифосатом, али када је ГМО у питању, то је увек правило. Кукуруз је такође отпоран на глифосат, што чини његово одобрење посебно неблаговременим с обзиром на недостатак квалификоване веćине држава чланица у корист издавања нове дозволе увоза за овај хербицид (са могуćим канцерогеним дејством и поремећајима ендокриног система). Нажалост, ове примедбе нису обавезујуćе за Комисију, те остаје нада да ćе господин Јункер коначно предложити нови процес доношења одлука, као што је обеćао Европском парламенту 2014. године.

НЕ ГМО у Африци!

Посланици Европског парламента не желе увоз ГМО у Европску унију, па је једино логично да се они такође противе промоцији ГМО у Африци. Али то је управо оно што се дешава кроз такозвани Нови савез за безбедност хране и исхрану у Африци (НАФСН). Ово јавно-приватно партнерство покренуто је 2012. године, под покровитељством групе Г8 и има за циљ да искористи приватне инвестиције у области пољопривреде, у циљу побољшања безбедности хране и исхране у под-сахарској Африци. Невладине организације су више пута критиковале ову схему којом се подстиче отимање земљишта, ограничавање слободе семена где је то најпотребније (пољопривредници морају да буду у стању да репродукује своје семе уместо да га купују сваке године), али и наметање ГМО афричким фармерима. Увођење ГМО у животну средину ствара озбиљне проблеме за све оне пољопривреднике који желе да задрже своје фарме без ГМО, јер се ови организми неконтролисано шире у природи. Извештај Европског парламента о коме се недавно гласало садржи све ове примедбе и противи се свакој промоцији ГМО у Африци која се финансира новцем европских пореских обвезника. Нацрт извештаја је изазвао оптужбе за нео-колонијализам које су дошле из Монсанта, што је прилично иронично, јер индустрија експлоатише Нови савез како би променио афричке законске оквире о власништву над земљиштем, семену и употреби ГМО за сопствену корист.

Агроиндустрија се последње 3 године залаже да нове биотехнологије (такозване “нове технике узгоја”) не треба да се контролишу према важеćим прописима који се примењују на ГМО. Али, чињеница је да производи ових техника јасно задовољавају дефиницију “генетски модификованих организама”, у складу са Директивом 2001/18. Они такође носе ризике сличне онима које представљају актуелни ГМО (трансгенеза), а  такође и неке нове ризике које треба проценити пре било какве дискусије о њиховом увођењу у употребу и у животну средину. А ако се ипак и користе на пољима, они треба да буду следиви и означени како би пољопривредници и грађани могли да направе одговарајући избор. Комисија треба да да правно тумачење о овом питању, у току године.

Два извештаја иницирана од стране посланика Европског парламента – о иновацијама у пољопривреди и о технолошким решењима за пољопривреду, баве се овим питањем, иницијално захтевајући у суштини дерегулацију. Али оба текста су у великој мери измењена од стране Парламента, који је одбио да отвори врата непровереним, неозначеним ГМО у Европској унији.

Зелени заузимају став да се изазови који се налазе пред пољопривредом не решавају само у односу на ГМО или звучна технолошка средства, већ се то чини претварањем у пољопривредно-еколошке системе. Европска унија требало би да финансира истраживања о класичном гајењу биљака прилагођеном овим системима, пре него да 67% свог буџета за истраживање пољопривреде потроши на биотехнологију.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)