Зелени Србије за пољопривреду без ГМО

Глобалном Међународном маршу против Монсанта, водећег произвођача генетски модификованог (ГМО) семена придружили су се и одбори Зелених Србије. Компанија Монсанто својим монополом у производњи генетички модификованог семена различитих култура и хербицида глифосата изузетно негативно утиче на здравље људи, биодиверзитет, екосистеме и животну средину.

Зелени Србије годинама воде борбу у циљу забране гајења и промета генетски модификованих организама у Србији. За то постоје оправдани здравствени, еколошки и економски разлози. ГМО храна није безбедна! Због предострожности треба узети у обзир директне, индиректне, непосредне, одложене и кумулативне ефекте ГМО на људско здравље и животну средину.

На основу бројних истраживања утврђено је да ГМО производи могу да проузрокују озбиљне здравствене последице на људе попут: канцера, стерилитета, поремећаја имунитета, алергијске реакције и друго. Директно проузрокују обољевање и умирање људи, а могу утицати на настанак стерилитета услед конзумирања хране произведене применом њихове биотехнологије. О штетности и последицима ГМО производа на биодиверзитет сведоче и бројни помори популација пчела у свету.

Зелени Србије истичу посебну забринутост због нелегалног гајења генетички модификоване соје на плодним равницама Мачве и Војводине, која путем ланца исхране доспева у прехрамбене производе доносећи смрт у наше тањире. И поред веома рестриктивних прописа, надлежни органи годинама не успевају да се изборе са овим проблемом.

Залагаћемо се да се спречи илегални увоз и промет ГМО семена и да се успостави систем Националних лабораторија овлашћених за детекцију свих ГМО култура и производа, као и да се појача рад фитосанитарних инспектора на терену и на царинама и пооштри казнена политика за прекршиоце, као и да се јавно објаве имена пољопривредника, фирми и увозника који су откривени у незаконитом промету, гајењу и примени ГМО производа.

Зелени Србије ће предлагати увођење субвенција и подстицаја за почетак сертификоване органске производње хране, појачану контролу садржаја пестицида у производима на зеленим пијацама, али и забрану продаје препарата који садрже хербицид глифосат као активну супстанцу.

За Зелене Србије потенцијал српске пољопривреде представља богатство аутохтоних и квалитетних сорти, одржива традиционална, еколошка и органска производњи.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)