Зелени Србије на Савету Европске зелене партије

Време: 20 - 22. мај 2016.
Место: Утрехт

Делегација Зелених Србије учестовала је на 24. Савету Европске зелене партије, у Утрехту, од 20 – 22. маја 2016. године. Домаћин скупа била је холандска партија GroenLinks. Трочлану делегацију Зелених Србије предводио је Иван Карић, народни посланик и председник Зелених Србије. У делегацији су биле и Лидија Обрадовић Мајсторовић, координатор за људска права Зелених Србије и Виолета Максимовић, координатор Бироа за међународну сарадњу.

Мото тродневног скупа био је “Зелена Европа: заједничке претње, заједничке борбе”. С обзиром да је ситуација у којој се налази Европа и европски зелени покрет крајње комплексна, пуна разноразних изазова, тим пре је већа одговорност да се Европи да нова енергија и снага путем ширења зелених идеја. Европа је, с једне стране, опхрвана економским, политичким и хуманитарним катастрофама, док се, с друге стране, јављају грађански покрети, којима припада и Европски зелени покрет и који својим прогресивним политикама даје печат и допринос решавању горућих проблема.

Поменути изазови били су и предмет пленарних заседања, на којима су учествовали експерти из разних области. Скуп је званично започео јавном конференцијом на тему улоге које Зелени у Европи имају када је у питању борба против избегавања опорезивања и плаћања пореза.

Пленарна заседања током скупа обухватила су актуелне теме, као што су избегличка криза, фактори очувања Европе и европског сна, очување демократских принципа, фосилна горива и обустава инвестиција у производњу и коришћење енергије из фосилних горива (divestment), итд. Одржан је и велики број паралелних седница, на којима су главне теме биле: климатске промене и енергетска транзиција, односно енергетски преображај ка коришћењу обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, затим права LGBTQ популације, глобални покрет зелених, европска мрежа зелених која окупља старије особе, итд.

Велику подршку у борби против ГМО и борби против TTIP-а (Трансатлантско трговинско и инвестицијском партнерству) Зеленима Србије дала је организација Европска иницијатива у борби против TTIP-а.

Председник Зелених Србије, Иван Карић, обавио је разговоре са коопредседником Рајнхардом Бутикоферим и са Филипом Ламбертом, шефом посланичке групе Европске зелене партије о даљим активностима.

Посебан значај дат је локалним политикама на састанку Балканске мреже Зелених партија. Зелени Србије су предложили да се у борби против климатских промена покрене кампања обуставе инвестиција у производњу и коришћење енергије из фосилних горива, као и да се кампања прошири на цео Балкан.

Зелени Србије на јесен очекују пријем у чланство Европске зелене партије. Са великом енергијом настављамо са оснаживањем европских зелених идеја и политика кроз отварање зелених радних места, развој зелене и циркуларне економије, борбом против енергетског расипништва, залагањем за органску пољопривреду и за Србију без ГМО.

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)