Србија да се укључи у расправу о мини хидроцентралама на Нери

1javna rasprava nera Зелени Србије желе да скрену пажњу на планове изградње две мини хидроцентрале на средњем току Нере у Румунији. Пројекту се противи локално становништво због лошег утицаја на екосистем реке, а Зелени Србије сматрају да ће се он негативно одразити и на ток Нере са српске стране границе у местима кроз које ова река протиче.

Након сусрета с инвеститорима из Италије, 16. фебруара, више од 300 мештана из Пригора, места у жупанији Караш-Северин, страхује да ће природа бити уништена планираном изградњом мини хидроцентрала и водозахватом на 11 км средњег тока реке Нере у Румунији. Јавној расправи присуствовали су представници цивилног сектора из Србије, а присутна је била и координаторка Зелених Србије за Војводину Виолета Јованов Пештанац.

У Плану за изградњу се наводи да би мини хидроцентрале биле изграђене у близини прашумских резервата предложених за УНЕСЦО баштину, а на 500 м удаљености од границе Националног парка Семеник – Клисура Караша.

Зелени Србије траже да се држава Србија укључи у јавну расправу и изнесе забринутост због утицаја на животну средину. У овом случају прекршене су ЕСПОО, Архуска и Рамсарска конвенција, а грађани наше земље треба да знају да је Србија морала да буде информисана о намерама државе Румуније да жели да изгради хидроцентрале на реци Нери која протиче и кроз Србију.

Поред бројних штетних утицаја у Румунији, изградња ових хидроцентрала може изазвати трајну штету и у заштићеним подручјима на територији Републике Србије у пределу изузетних одлика „Караш-Нера“, као и у рамсарском подручју Лабудово окно, чији је део Специјални резерват природе „Делиблатска пешчара“.

Подсећамо да је прошле године, Федерација Коалиције Натура 2000 добила спор, судским поништењем решења о утицају на животну средину, за изградњу других четири мини хидроцентрала на планинама Царку у подручјима Натура 2000, такође у жупанији Караш – Северин.

Зелени Србије подсећају да су и Србија и Румунија потписнице Еспоо конвенције о процени утицаја на животну средину у прекограничном контексту која има за циљ да спречи, смањи и ограничи могуће значајне штетне прекограничне утицаје узроковане предложеним пројектом.

Из свих ових разлога, Зелени Србије постављају питање зашто нико у Србији о томе не говори, да ли је укључено Министарство пољопривреде и заштите животне средине и да ли Србија о тим пројектима било шта зна, и питају надлежне шта ће Србија као заинтересована страна предузети?

Све се ово догађа у XXИ веку, када су технолошке могућности обезбеђивања енергије неслућених размера, наспрам неповратног губљења природних вредности у обе државе и сакаћењу јединог вредног што нам је остало од природе, а које треба да предамо потомству.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)