Иван Карић “зелени” посланик – дневни лист Данас

 

 

www.danas.rs – Иван Карић “зелени” посланик

0901foto medija centar_ocp_w380_h310” Председник странке Зелени Србије Иван Карић изјавио је јуче да постоји одређено незадовољство стањем у коалицији са партијом Бориса Тадића, али да његова странка још није донела одлуку о евентуалном напуштању тог политичког савеза.

Такође, како је рекао, постоји понуда од СНС и од СПС за заједнички наступ на предстојећим изборима. “Постоји позив партија из власти да разговарамо о заједничком наступу, јер имамо конкретну еколошку политику и решења за еколошке проблеме”, навео је је Карић.

Карић је у парламент 2014. године ушао са заједничке листе са партијама Бориса Тадића и Душана Петровића, на којој је био на 13. месту, а претходно је био посланик у оквиру посланичке групе ДС. Пошто Борис Тадић није имао времена да званично оформи странку након напуштања ДС, Зелени су пред прошле изборе променили само име у регистру партија у Зелени – НДС (Нова демократска странка, како се тада називала Тадићева партија). Убрзо након што су прешли цензус, Зелени су покренули процес раздвајања од странке Бориса Тадића, јер је договор био да се након избора одвоје од Зелених и оснују сопствену партију. Што се касније и десило.

Председник Зелених је после уласка у парламент у јавности захтевао и да се формира засебно министарство животне средине, јер се више од 60 одсто преговора са ЕУ односи на пољопривреду и екологију. Победом Сиризе у Грчкој почетком прошле године, Карић је јавно подржао ту странку наводећи да је њихова победа важна за цео регион, Балкан и Европу. То се донекле поклапа и са његовом ранијом изјавом да Зелене “не занимају поделе на лево и десно и да је “зелени правац посебан правац, а близак левичарским и социјалдемократским идејама”.

Иван Карић је рођен 1975. године и, како се наводи у његовој званичној биографији, “један је од млађих политичара са садржајним искуством у заштити животне средине, истраживачком раду, екологији и еколошком активизму”. Дипломирао је на Рударско-геолошком факултету у Београду, а истраживачким и научним радом бави се од основне школе, учествујући у раду домаћих и међународних истраживачких кампова, програма и пројеката. Био је председник Младих истраживача Србије, учествовао у уређивању научно-популарног часописа “Натионал Геограпхиц Јуниор”, био заменик директора Фонда за заштиту животне средине општине Обреновац, а касније и Руководилац одбране од поплава на територији Града Београда у ЈВП “Београд воде”.

Ожењен је и има једно дете. Живи у родном Обреновцу.”   – дневни лист Данас.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)