Утицај климатских промена на здравље људи

Глад, суше, екстремни временски услови и регионални конфликти у последњих неколико деценија су последице климатских промена, као и фактори који утичу на повећање присуства болести и њихову озбиљност. Због тога је заштита људског здравља приоритет који превазилази институционалне, научне и политичке баријере. “Из тог разлога ми није јасно оклевање неких држава у Паризу, јер не постоји новац великих корпорација и лобиста за прљаве технологије који ће моћи да санира последице које нас очекују”, рекла је Славица Керечки, председница ОО Зелених Србије Земун на трибини о утицају климатских промена на здравље одржаној у просторијама Зелених Србије.

Климатске промене утичу на људско здравље кроз промене које се дешавају у животном окружењу: подизање нивоа мора, промене у преципитацији које резултирају поплавама, сушама, топлотним таласима, променама у интезитету олујних удара, погоршању квалитета ваздуха. Све ово резултира повећањем броја оболелих и погоршањем стања хроничних болесника на глобалном нивоу. Популације старих, трудница и деце су посебно осетљиве и подложније негативном деловању климатских промена. Ово се мора посебно имати у виду када се доносе одлуке о мерама адаптације.

Болести респираторног тракта, посебно астма и респираторне алергије врло лако могу постати и водеће као резултат: повећаног излагања полену (продужетак вегетативне сезоне у неким подручјима) ,спорама плесни (код екстремних преципитација), загађења ваздуха и повећање концентрације токсина из мора у ваздуху и прашине током суше.

Као резултат појачаног УВ зрачења у све дужим временским периодима очекује се и све већи број оболелих од канцера коже. Оно што доприноси и повећању броја оболелих од других врста карцинома је и појачан трансфер испарљивих и полуиспарљивих канцерогених материја због високих температура.Појачан трансфер канцерогених материја из земљишта, очекује се и због појачане количине падавина.

Екстремни климатски догађаји као што су поплаве, пожари, урагани, торнада, могу имати и екстремно јак утицај на ментални статус људи. Није непознато да након ових дешавања број оболелих се повећава са манифестацијама од најлакших па до најтежих облика ментралног дисбаланса. Губитак вољених и најближих чланова породице, напуштање и губитак домова су сасвим довољна подлога за развој ових болести. И увек када су у питању стресна дешавања неретко имамо и појаву повећаних кардиолошких случајева.

Такође, екстремно ниске и високе темературе доприносе и развоју хипертензија, аритмија, миокардиопатија, инфаркта миокарда….

Недостатак хране и воде који се са сигурношћу мозе очекивати у наредном периоду,донеће низ здравствених проблема. Отвара се питање микробиолошког квалитета хране, јер се за сваки степен повећања температуре повећава и за 2-6% ризик од болести добијене загађеном храном. Према WХО 3,7% од целокупног морталитета везаног за животно окружење, је због диареичних болести услед загађења воде или хране. Посебно су поражавајући подаци о броју оболелих трудница и деце.

Биотоксини, резидуе пестицида, тешких метала, ПЦБс унети у организам, најжешће храном, могу изазвати и промене на нивоу ДНК. То је један од разлога што се у Америци око 3% рађа деце са деформацијама које се доводе у везу са животним окружењем. Токсичне материје имају својства биокумаулације и биомагнификације што још више погоршава стање.

Претња хуманом друштву су зоонозе и векторски преносиве болести: маларија Q грозница,антракс, вирус Западног Нила, САРС,хеморагична грозница, Лајмска болест, тифус, лајшманијаза… Повећање броја оболелих је резултат губитка биодверзитета и посебно нарушавање односа предатор – жртва,што резултира повећањем броја патогена и оних који их преносе. Климатске промене ће директно утицати и на велике миграције људи и повећан ризик од преношења ових болести у подручја на којима их до сада није било.

Све ове чињенице морају се узети у обзир када се форумилише јавна политика из области климатских промена. Морамо чешће причати о њима да би дошло до свести грађана и доносиоца одлука колико су озбиљне последице са којима се можемо суочити и са којима се већ суочавамо јер нисмо реаговали на време.Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)