Производња органског меда као део зелене економије у Србији

У организацији Зелених Србије ОО Богатић и Друштва пчелара “Мачва”, у сали Скупштине општине Богатић, одржана је трибина на тему: ” Мед и о меду – органски мед.” Органско пчеларство у нашој земљи тек је у повоју и Србија има велики потенцијал за развој производње. Пут развоја органске, односно, еколошке пчеларске производње биће дуг, али уколико се ради систематски на развоју, ако се стекну сви законски и други услови, наша земља има све шансе да се добро позиционира на тржишту.

“Производња органског меда је захтевна, али резултат је здравији производ.”, рекао је експерт за производњу органског меда Александар Бикар. Он је поделио своје петодеценијско искуство у пчеларству са члановима Друштва пчелара и присутним гостима.

Четири најважнија услова за добијање сертификата за производњу органског меда су изолованост кошница од загађивача, кошнице морају да буду изграђене по условима за органску производњу, восак мора бити органски, искључиво онај кога су пчеле саме направиле у поклопцима којим затварају саће и користе се само дозвољени препарати којим се пчеле могу третирати од болести.

Бикар је на трибини дао и низ практичних савета за чување и коришћење меда.

“Ми чувамо мед у ростфрај посудама и продајемо га искључиво у стакленој амбалажи са металним поклопцем који је изнутра пресвучен полиетиленским филмом намењеним за паковање прехрамбених артикала. Поклопце користимо само једном док тегле после прања у машини за прање посуђа користимо поново уколико нам их купци врате. А враћају нам, пошто су свесни да их не треба бацати, јер се на тај начин штеди енергија и смањује загађивање човекове околине.

И свима једноставно кажемо да мед узимају ростфрај прибором за јело којег има свака кућа. Она дрвена је коришћена у доба када смо имали алуминијумске тањире и есцајг па је то мед нагризао. А пластика је на препад освојила свет без неког озбиљнијег објашњавања њене употребне вредности. Сада када знамо да је неприкладна за чување намирница и кориштења у ишрани не треба ни да је користимо. Размислите о овоме и из своје средине ради здравља свих чланова породице избаците неодговарајући прибор.”

Зелени Богатића указали су на то да пчеле имају једну од најзначајнијих улога за живот на Планети, опрашивање биљака. Опрашивање пчелама значајно увећава приносе и квалитет плодова у воћњацима, повртњацима и на њивама. Константно смањење популација пчела у свету, чија стопа смртности износи 30% годишње, је један од озбиљних проблема, којем се мора посветити значајна пажња.

Последњих година у Србији честа су масовна изумирања пчела. У току 2015. године имамо случајеве страдања преко 3000 кошница у Војводини. Као могући узрок помора наводе се неконтролисана употреба хемијских средстава за заштиту биља. Пчелари још увек нису добили одговор шта је узрок умирања колонија пчела, али најчешће се сумња на тровање пестицидима из групе неоникотиноида, који су посебно токсични.

Према закону забрањено је третирање биљака у цвету пестицидима. Произвођачи који прскају биљке су дужни да о томе обавесте околне пчеларе или Друштво пчелара, најмање два дана пре третирања.

С обзиром да су пчеле главни опрашивачи за више од 80% пољопривредних усева, њиховим нестанком наступила би глад у свету. Очување популације пчела је кључно за опстанак многобројних пољопривредних култура, али и за опстанак свих нас, јер оне одржавају чак једну трећину светских залиха хране.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)