Циркуларна економија: нови оквир за зелена радна места

Делегација Зелених Србије присуствовала је конференцији под називом „Циркуларна економија: нови оквир за зелена радна места“ у организацији посланичке групе Зелени/ЕФА Европског парламента у Бриселу. Директорка Зелених Србије Жаклина Живковић и координаторка Зелених за Војводину Виолета Јованов Пештанац, као гошће групе од Балтика до Балкана Зелених/ЕФА која је у новембру била у Београду, имале су прилику да се упознају са новим пакетом законодавних мера које је предложила Европска комисија, а који ће у наредном периоду подстицати развој циркуларне економије у Европској унији. Учесници као што су Yбеле Хоогевеен, директор програма зелене економије Европске Агенције за заштиту животне средине или Кристоф Хансен, аташе за екологију луксембуршког председавања ЕУ пренели су непроцењива искуства из ове области.

Европа хитно мора прећи на модел циркуларне економије: он штити природне ресурсе, ствара нова радна места, чини наше економије отпорнијим и бизнис компетитивнијим. Садашњи праволинијски економски модел „узми-искористи-баци“ је неодржив на планети са ограниченим ресурсима. Потрошња ресурса у Европи, било да су то сирови материјали, вода, ваздух или земљиште – је једна од највећих на свету, а потражња за њима ће у будућности само расти. Негативне еколошке и друштвене последице осећају се свуда. Ако желимо да сачувамо квалитет живота који имамо сада, а да не смањимо плате и социјални стандард, морамо трансформисати начин на који користимо ресурсе. Темељи циркуларне економије су у природним процесима и природи у којој отпад не постоји. Циркуларна економија је оквир који захвата много више сектора и делова друштва од управљања отпадом и предуслов је за остваривање паметног, одрживог и зеленог те укључивог развоја.

Предности увођења циркуларне економије у ЕУ израчунате су на 1,8 билиона евра, што нас води до закључка да ће она бити водећа у будућности. Еко – дизајн и еколошке иновације имају кључно место у овој економији. Процењује се да сваких 10,000 тона робе ствара једно радно место ако се спали у спалионицама, 6 ако се одложи на депонију, 36 ако се рециклира и чак 296 радних места ако се поново употреби. Управо је то поента циркуларне економије – еколошки дизајн и иновативна, поновна употреба ресурса које би смањиле количину отпада. За Србију, која се гуши у отпаду, у којој постоји преко 3000 дивљих депонија и мање од 10 уређених, ово питање је од кључне важности за опстанак економије и животне средине.

Зелени Србије наставиће своју сарадњу са колегама и колегиницама из читаве Европе у циљу преношења искустава и знања, ради бољитка грађана и грађанки Србије и региона.

Програм конференције и снимке панела можете пронаћи овде.Share
Коментари
  • Zorica Letunica 06.02.2016 / 09:43

    Novi okvir je smanjivanje deponija do 2018. na manje od 5%. Matematika oko broja radnih mesta i spaljivanja nije o.k. jer se spaljuje samo otpad sitniji od 10×10 cm sve se prethodno sortirano stavlja u funkciju stvaranja novih materijala i novih vrednosti spaljuje se samo neupotrebljiv prethodno sortiran otpad tako da se na onaj broj 1 + 36 dojaje broj radnih mesta sa sortiranjem i spaljivanjem. Ne mozete nultu toleranciju na otpad da zabasurite i kao mrmot uvijete u celovan opet sve i svasta pod novim nazivom cirkularna zelena ekonomija.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)