Зелени тражили јавно слушање о помору пчела

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић предао је данас иницијативу за јавно слушање под називом „ЗАШТО ПЧЕЛЕ МАСОВНО ИЗУМИРУ?“. Иницијатива је предата скупштинском Одбору за заштиту животне средине и Одбору за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

Give bees a chance

Учесници овог, јавног слушања биће представници Владе Републике Србије, посланици, експерти из области пчеларства, академска јавност и представници цивилног сектора.

Пчеле имају једну од најзначајнијих улога за живот на Планети, опрашивање биљака. Опрашивање пчелама значајно увећава приносе и квалитет плодова у воћњацима, повртњацима и на њивама. Константно смањење популација пчела у свету, чија стопа смртности износи 30% годишње, је један од озбиљних проблема, којем се мора посветити значајна пажња.

Последњих година у Србији честа су масовна изумирања пчела. У току 2015. године имамо случајеве страдања преко 3000 кошница у Војводини. Као могући узрок помора наводе се неконтролисана употреба хемијских средстава за заштиту биља. Пчелари још увек нису добили одговор шта је узрок умирања колонија пчела, али најчешће се сумња на тровање пестицидима из групе неоникотиноида, који су посебно токсични.

Према закону забрањено је третирање биљака у цвету пестицидима. Произвођачи који прскају биљке су дужни да о томе обавесте околне пчеларе или Друштво пчелара, најмање два дана пре третирања.

С обзиром да су пчеле главни опрашивачи за више од 80% пољопривредних усева, њиховим нестанком наступила би глад у свету. Очување популације пчела је кључно за опстанак многобројних пољопривредних култура, али и за опстанак свих нас, јер оне одржавају чак једну трећину светских залиха хране.

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)