Зелени/Слободна алијанса: „Подршка пуној интеграцији Западног Балкана у ЕУ“

„Зелени се залажу за пуну интеграцију Западног Балкана у Европску Унију, то се никада није доводило у питање.“, била је прва реченица ко-председника групе Зелени/Слободна алијанса у Европском парламенту Филипа Ламбертса на свим састанцима током посете делегације ове групе Србији. У петак 20. 11. 2015. године делегација четири посланика Зелени/Слободна алијанса посетила је Зелене Србије и одржала састанке са председником Владе Републике Србије г. Александром Вучићем, председницом Народне скупштине РС г. Мајом Гојковић, као и делегацијом Министарства унутрашњих послова. У поподневним часовима, у Народној скупштини одржан је Зелени форум на тему потенцијала Србије за развој зелене економије и зелених радних места.

Европски посланици истакли су важност европских интеграција земаља у региону и реформи које је неопходно направити на том путу. Време ове посете је посебно, јер је Европа суочена са изазовом прихватања ратних избеглица – не са десетинама, већ стотинама хиљада избеглица. И оно што је очигледно, а још је очигледније након посете Србији, је да нам је потребан заједнички европски одговор. „Није фер оставити државу као што је Грчка или Србија да се саме суочавају са тим проблемом. Потребан нам је један систем регистрације, један систем добијања азила у свим државама. А чињеница је да то сада не постоји. Такође је чињеница да неке европске државе, чланице ЕУ, не показују жељу да иду тим путем. Обећања се морају испунити. Ако је обећана помоћ Србији и Македонији, та помоћ се мора пружити.“, рекао је Ламбертс.

„Србија као држава кандидат за Европску Унију треба користити средства за успостављање зелене економије и зелених радних места, да би напредак државе истовремено обухватао развој привреде, заштиту животне средине и људска права“, казао је проф. др Давор Шкрлец. Није скупо улагати у обновљиве изворе енергије, није скупо улагати у енергетску ефикасност. Најскупље је и даље користити фосилна горива и помагати оно што штети и локално, и глобално човечанству. Шкрлец је као најважније европске пројекте истакао пројекте енергетске уније, циркуларне економије и тржишта капитала који финансира тај преображај.

Делегацију Зелени/Слободна алијанса су поред копредседника Зелени/ЕФА Филипа Ламбертса чинили: председник радне групе од Балтика до Балкана и европосланик проф. др Давор Шкрлец, потпредседник парламентарне делегације Србија – ЕУ и европосланик Игор Шолтес и европосланица Џил Еванс, као и Тобиас Хеидер, политички саветник за питања спољне политике, безбедности и одбранеи Роберт Година, саветник за евалуацију пројеката и политика ЕУ европосланичке групе.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)